Читај ми!

Како “ухватити” DVB-T2 сигнал?

Поводом пуштања у рад Иницијалне DVB-T2 мреже у Србији, на адресу Редакције дигиталног програма стигла су бројна питања гледалаца. Највише њих односи се на техничке услове за пријем дигиталног сигнала.

На подсајту Радио-телевизије Србије у секцијама Вести, Водич за куповину и Честа питања налазе се опширне информације о опреми која је потребна за пријем DVB-T2 сигнала.

Средином јануара, Управа за Дигиталну агенду објавила је спецификацију за ТВ пријемнике и декодере који се, нажалост, иако је у етар пуштен дигитални сигнал који покрива око 40 одсто становништва, не могу наћи на рафовима у нашој земљи.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, главна и одговорна уредница Дигиталног и сателитског програма РТС др Татјана Ћитић, подсетила је на раније најављивану процедуру, односно пут ТВ опреме до наших рафова, објављивање спецификације, установљавање лабораторија за тестирање, само тестирање ТВ пријемника и декодера, што је предуслов да се одговарајућа ТВ опрема за пријем дигиталног сигнала нађе на нашем тржишту.

Како је најављено, сваки уређај који задовољава одговарајуће стандарде и предвиђене спецификације требало би да буде означен одговарајућом налепницом.

Подсећамо, нови телевизори неће морати да се купују ако се купи декодер са основним функцијама за који ће бити потребна минимална издвајања. Наравно, са већим могућностима декодера, расте и његова цена.

Декодер је уређај који се ставља поред телевизора и омогућава претварање дигиталног сигнала који се емитује или у аналогну верзију или у верзију коју телевизор може да прими. Цена декодера који ће се наћи на нашем тржишту још увек није позната.

С обзиром на то да ће почетком следеће године наше тржиште имати потребу за великим бројем DVB-T2 уређаја, гледаоцима се саветује да уколико не желе да купе нови телевизор, сачекају до маја или јуна, када ће се на тржишту појавити први модели DVB-T2 уређаја.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару