Читај ми!

Србија на прагу дигитализације

Одбројавање је почело! Дигитална будућност неће заобићи ни нашу земљу. Према речима Ирини Рељин, помоћнице министра задужене за телекомуникације, Регулаторна агенција за електонске комуникације (РАТЕЛ ) јуче је припремила дозволе за почетак рада иницијалне мреже. Очекује се током дана да Републичка радиодифузна агенција (РРА) потврди састав првог мултиплекса, односно програма који ће бити укључени у оквиру пакета који ће бити доступан путем иницијалне мреже. Почетак рада пилот-мреже очекује се у другој половини марта.

Процес преласка на дигитално емитовање програма односиће се првенствено на она домаћинства која телевизијски сигнал примају земаљским путем.

"Сама дигитализација телевизије омогућиће гледаоцима да прате тридесет до четрдест програма са националном, регионалном или локалном покривеношћу и они ће бити смештени у два мултиплекса. Сам чин преласка се очекује почетком 2013. године, односно у првом кварталу наредне године. Транзиција са аналогног на дигитално емитовање ће се вршити по зонама. Ово ће бити веома сложен процес и одвијаће се у тринаест зона покривања. Новом Стратегијом која је усвојена прошле недеље, а која ће ускоро бити објављена, обухваћени су канали које смо ми изабрали. Стратегија је морала да се мења због промене датума преласка са аналогног на дигитално емитовање", рекла је у Јутарњем програму РТС-а Ирини Рељин, помоћница министра задужена за телекомуникације.

С обзиром на то да је усвојени стандард DVB-T2, није на одмет поновити будућим корисницима да приликом куповине опреме воде рачуна о спецификацијама апарата, као и да се обавезно консултују са продавцем. Спецификација за сет-топ-боксове већ је донета, као и спецификација и упутство за тестирање сет-топ-боксова, односно телевизијских пријемника. Сваки уређај који задовољава одговарајуће стандарде и предвиђене спецификације мораће да буде означен одговарајућом налепницом.

Иако ће овај тест-сигнал у почетку бити емитован малом снагом, Рељин је изразила очекивање да ће он допрети до сваког дома у зонама покривања. Уколико се то не догоди, остаје извесни наредни период у којем ће се вршити мерења да би се то стање поправило у циљу потпуне стабилизације мреже до почетка 2013, када је предвиђено да пуна дигитализација у Србији крене по регијама.

Да би се уклониле све недоумице и нејасноће у вези с овим процесом, предвиђен је и позивни центар који ће почети да ради неколико месеци пре тоталног искључивања аналогних предајника, односно најмање шест месеци пре почетка тог завршног чина у процесу дигитализације.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару