Читај ми!

У сусрет дигиталној ери

Корисници кабловске телевизије неће осетити да се било шта променило по преласку на дигитално емитовање пошто кабловски оператери решавају начин пријема и обраде сигнала који долазе из етра и прилагођавају га условима под којим су и до сада корисници примали програме, наглашено је на конференцији за штампу Пословног удружења кабловских оператера Србије.

Пословно удружење кабловских оператера Србије (ПУКОС) окупља 46 малих и средњих кабловских оператера са територије целе Србије, који се поред редистрибуције или реемитовања телевизијског програма, скоро по правилу баве и интернетом, односно преносом података.

Франце Пресетник, председник Скупштине Пословног удружења кабловских оператера Србије изнео је уверење да је кабловска телевизија, која се данас у Србији реализује хибридним оптичким и коаксијалним мрежама, а у односу на земаљско и сателитско емитовање програма, најефикаснији и најробуснији систем за достављање телевизијских програма као и интернета до крајњих корисника. Ако узмемо у обзир да су многи кабловски оператери већ увели или уводе дигиталну кабловску телевизију, онда се може сматрати да је кабловска телевизија програмски и технички најквалитетнији и најпоузданији начин достављања електронских сервиса до домаћинстава. Напоменуто је да корисници неће имати обавезу да набављају било какве додатне уређаје и неће имати никакве додатне трошкове. При томе, када се цела територија Србије покрије са земаљским дигиталним сигналом, корисници ће гледати квалитетнији сигнал и тамо где до сада није приман садашњи DVB-T, који се емитује са предајника са Авале и Венца. Стога, корисници кабловске телевизије неће осетити ни даљи прелазак на DVB-T2. И не само то, они ће бити у предности у односу на грађане који сада прате програме преко аналогних антена јер неће морати да купују декодере SET TOP BOX-ове (STB) или ТВ пријемнике који у себи садрже декодере за дигитални пријем DVB-T2 сигнала, чуло се на конференцији за новинаре.

ПУКОС је у сталној комуникацији са Министарством културе, односно Управом за дигиталну агенду, која води прелазак са аналогног на дигитално земаљско емитовање радио и телевизијског програма. Ипак, очекује се више. Потреба за још интезивнијом комуникацијом би се према мишљењу ПУКОС-а остварила придруживањем једног члана радној групи, пошто би такав учесник био не само мост између ПУКОС-а и Управе, него би пре свега фигурирао као фактор синхроних односа између ова два тела. Пресетник је изнео и очекивање да би се такав потез могао убрзо догодити, посебно имајући у виду прву фазу експерименталног увођења DVB-T2 емитовања, односно ситуације у којој се гаси емитовање постојећег DVB-T и аналогног сигнала.

Посебно је значајно реемитовање програма Јавног сервиса, односно РТС 1, 2 и РТВ Војводина, што је уосталом и законска обевеза. Министарство је предложило да се са тест-предајницима започне 15. јануара, међутим ПУКОС их је предухитрио обавештењем да њене чланице још нису спремне.

Зато Пресетник истиче потребу за побољшањем комуникације. Он је подсетио на исуства из скорије прошлости када је скоро по правилу сваки рок био прекорачен и када није постојао најбољи синхроницитет између виђења Министарства и кабловских оператера.

Такође, председник овог удружења је скренуо пажњу и на кашњења у процесима упућивања како увозника тако и корисника у основне информације у вези с ТВ пријемницима са DVB-T2 тјунером, поготово имајући у виду да многа домаћинства имају више ТВ пријемника и да је у њиховом интересу да буду везани на мрежу кабловске телевизије, просто из разлога што не морају да воде рачуна о преласку на дигитално емитовање. Насупрот њима, домаћинства која примају ТВ програм земаљским антенама треба да имају или ТВ пријемник са DVB-T2 тјунером или тзв. Set Top Box, односно уређај који у себи има DVB-T2 тјунер. ПУКОС оправдано тврди да сама чињеница да корисници кабловске телевизије неће бити у обавези да се прилагођавају последицама преласка са аналогног на дигитално земаљско емитовање јесте нешто што штеди буџет државе која не би требала да набавља бесплатно STB-ове за сва домаћинства или за неке категорије домаћинстава. "Имајући у виду наведене предности кабловске телевизије, овог пута иницирамо пројекат којим ће држава финансирати изградњу националне мреже за дистрибуцију ТВ и радијских програма, а кабловским оператерима би остало да финансирају и граде мреже и у руралним срединама. Ово би било најбоље решење у односу на земаљско и сателитско емитовање програма."навео је Пресетник.

Резиме предности које нуди кабловска телевизија ПУКОС види у неколико основних тачака:

-корисник уопште неће ни приметити да се било шта променило;
-корисник неће бити у обавези да набавља ТВ пријемник са DVB-T2 тјунером или STB;
-ако корисник има више ТВ пријемника, неће требати више STB или ТВ пријемника који имају DVB-T2 тјунер;
-генерално остаје основна предност кабловске телевизије, а то је богата програмска понуда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару