Читај ми!

Постепена дигитализација

Дигитализација телевизије неће бити завршена 4. априла наредне године, како је то претходно било планирано, већ ће тај посао бити спровођен постепено, изјавила је у интервјуу Фонету државна секретарка Министарства културе, информисања и информационог друштва, задужена за дигиталну агенду, Јасна Матић.

Према њеним речима, у јануару се очекује почетак пробног емитовања дигиталног телевизијског сигнала којим ће бити обухваћени емитери са дозволом за национално покривање.

"Тај први период служи да се изврше мерења, да се види где сигнал допире, какве су сметње, да ли нам је добар план за емитовање мреже дигиталног сигнала, где треба да се допуни", објаснила је госпођа Матић.

Опрема за пробно дигитално емитовање телевизијског сигнала, која је стизала протеклих неколико месеци као донација Европске уније у вредности 10 милиона евра, већ је инсталирана на предајницима.

"Пре три године, када смо направили Стратегију дигитализације, у спректру нисмо имали слободних фреквенција и морали смо да планирамо прелаз са аналогне на дигиталну телевизију у једном дану, а то ни једна земља није урадила, осим Јапана", нагласила је Јасна Матић.

Због глобалне економске кризе, указала је она, неке телевизијске станице су у међувремену престале да емитују програм и на тај начин се ослободио одређени простор у спектру, и изјавила да ћемо "зато, као и све друге земље, радити постепено прелажење са аналогног на дигитални сигнал".

Грађани са телевизорима који не подржавају дигитални сигнал а програме не гледају преко кабловске мреже, већ преко антене, требало би да набаве посебан уређај "сет-топ-бокс" (STB). Они који су обухваћени различитим видовима социјалне подршке, те уређаје моћи ће да набаве по повољнијим ценама, или ће их добити бесплатно.

"Држава ће сигурно помоћи и при монтажи, нарочито старачким домаћинствима. Тренутна цена на светском тржишту износи неколико десетина евра", прецизирала је госпођа Матић. Она сматра да прелазак са аналогног на дигитални сигнал неколико дана или недеља пред изборе не би било добро решење.

Добра околност је и та, рекла је, што су и наши суседи померили своје рокове за прелазак на дигитални телевизијски сигнал, пре свега Румунија и Бугарска, па "немамо ту врсту притиска ни бојазни да ће наша територија бити преплављена њиховим сигналом".

Предност дигиталног сигнала је већа отпорност на сметње и бољи квалитет слике, истакла је Јасна Матић. Према њеним речима, постоје и додатне погодности, као што су могућност да гледаоци сами бирају да ли желе да гледају програм са титлом и на којем језику, затим да гласају или купују путем телевизије.

У свету још нема договора каква ће бити дигитализација радија, додала је државна секретарка Министарства културе, информисања и информационог друштва Јасна Матић, јер радио не користи велики спектар као телевизија, нити представља горуће питање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару