Читај ми!

Гашење "аналогних острва" у септембру

Аналогни ТВ претварачи мале снаге, њих 103, који су остали у раду након гашења аналогне телевизије 5. октобра 2010., а који служе за покривање места где није могуће остварити пријем дигиталног сигнала ХРТ-а тзв. "Аналогна острва", престају емитовати у септембру 2011. године, преноси ХРТ.

Према, још непотврђеним роковима, аналогни предајници, тзв. аналогна острва се гасе према плану коју је одредила компанија Одашиљачи и везе, а на основу начелне сагласности за продужени рад који су добили од ХАКОМ-а и Централног државног уреда за е-Хрватску.

Средишњи државни уред за е-Хрватску, задужен за координацију активности преласка на дигитално емитовање у складу са Стратегијом преласка са аналогног на дигитално емитовање у Републици Хрватској још није дао писану сагласност као потврду тих рокова иако постоји начелна сагласност.

Од 1. октобра 2011. пријем програма ХРТ-а путем земаљске мреже предајника на подручју целе Републике Хрватске биће могућ искључиво у дигиталној техници.

У дигиталној мрежи MUX А, унутар које се емитују програми ХРТ-а, налази се 212 дигиталних предајничких локација које су довољне за остварење покривености од најмање 98.5% домаћинстава на нивоу Републике Хрватске, односно најмање 95% унутар сваке дигиталне регије. Ради увида у стварно стање на терену, стручне екипе ОИВ-а и ХАКОМ-а су током прошле године, заједнички обавиле мерења пријемног сигнала и установиле подручја и број кућа које нису у могућности пратити дигиталне програме ХРТ-а. Та подручја, тзв. аналогна острва нису била предвиђена за дигитализацију (у складу са важећом дозволи ХАКОМ-а коју поседује ОиВ) и на тим подручјима је настављено емитовање програма ХРТ-а у аналогној техници, које престаје у септембру 2011.

Одашиљачи и везе је на основу Одлука ХАКОМ-а из априла 2009. и јула 2010., на основу спроведеног јавног конкурса, добио дозволе за обављање делатности оператера мреже два национална DVB-T мутиплекса (МMUX A и МUX B) и трећег комбинованог националног / регионалног/локалног DVB-T мултиплекса (MUX D).

У предметним дозволама, поред осталог, прецизно су дефинисани критеријуми односно услови доделе и коришћења радиофреквенцијског спектра, кључни технички параметри о електронским комуникационим мрежама и услугама те критеријуми покривености сигналом одређених подручја у Републици Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару