Читај ми!

ЕУ решава „случај Истра“?

Напори ХАКОМ-а (Хрватске агенције за пошту и електронске комуникације) у решавању италијанског ометања земаљског дигиталног телевизијског сигнала у Хрватској до сада нису дали резултате.

Да ли ће скорашњи приступ Хрватске породици земаља ЕУ нешто променити на овом плану остаје да видимо. У међувремену чују се и оптимистички тонови. Наиме, како преноси портал Дубровник прес, заступница у Европском парламенту Дубравка Шуица сматра да су се отвориле нове могућности за решавање вишегодишњег проблема: „Надам се да ће се интезивирати напори поводом овог питања сада када су Хрватској као чланици ЕУ-а доступне „добре услуге" те очекујем да ће сви становници у обалном подручју од Истре до Дубровника и на острвима напокон моћи у миру да гледају телевизију и слушају радио." рекла је она.

Да овај оптимизам има повода јесте и позитиван одговор Европске комисије узвраћен на Шуичин захтев упућен још у августу на основу кога би се ЕУ интезивније укључила у решавање нежељеног електронског продора.

Данас, будући да је Хрватска постала чланица Европске уније, Комисија може да понуди решење проблема које пре није било доступно: Савет је да се користе тзв. „добре услуге", односно - Групе за политику радио-фреквенцијског спектра при Европској комисији. Ово је свакако добра вест за државу коју, нормално, уредно плаћање РТВ претплате обавезује да неометано допрема хрватски телевизијски програм до крајњег корисника и на западној обали своје земље, истакла је Шуица.

Обраћајући се Европском парламенту Шуица је скренула пажњу да Хрватска није једина чланица ЕУ која има проблема са узурпацијом фреквенцијских права од стране Италије: „Словеначке колеге су ме обавестиле да се и Словенија сусреће са истим проблемом. Само заједничким снагама можемо решити овај дугогодишњи проблем.", рекла је Шуица.

Проблем интерференције између Хрватске и Италије у зони Истре траје већ годинама и највероватније неће бити решен у „комшијским" оквирима већ ће бити неопходно посредовање неке треће стране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару