Читај ми!

Грађани нису информисани о дигитализацији

Велики проценат испитаника није информисан о предстојећем престанку аналогног емитовања ТВ сигнала у Црној Гори, што представља 60,4 одсто узорка. На другој страни, они испитаници који су се информисали најчешће су то урадили путем ТВ-а (61,1 одсто), од пријатеља/рођака (29,3 одсто) или путем интернета (28,8 одсто), преноси портал Аналитика.

Највећи проценат домаћинстава у Црној Гори поседује или „обичан" ТВ са катодном цеви или LCD TV, наводи се у Истраживању јавног мњења о увођењу дигиталне телевизије у Црној Гори које је реализовано у оквиру пројекта „Дигитална телевизија у југоисточној Европи - SEE Digi.TV" . Када је реч о степену знања о томе да ли имају могућност пријема HD сигнала, велики проценат испитаника не зна да ли њихови ТВ уређаји имају могућност пријема, што представља 34,7 одсто узорка.

Домаћинства остварују пријем ТВ сигнала у 65,6 одсто случајева или путем кабловске дистрибуције од постојећих провајдера кабловске ТВ или путем интернета (Extra TV).

Када је реч о куповини нових ТВ пријемника, највећи проценат домаћинстава (80,9 одсто) не планира куповину новог ТВ пријемника у следећих годину дана. Надаље, 86,7 одсто не планира да у следећих годину дана почне да користи нови и другачији пријем ТВ сигнала. У односу на проценат домаћинстава која планирају коришћење новог пријема ТВ сигнала, они би исти користили путем кабловске дистрибуције (42,8 одсто), а потом путем интернета (26,6 одсто) и сателитске антене (13,3 одсто).

Велики проценат испитаника није информисан о предстојећем престанку аналогног емитовања ТВ сигнала, што представља 60,4 одсто узорка. На другој страни, они испитаници који су се информисали најчешће су то урадили путем ТВ-а (61,1 одсто), од пријатеља/рођака (29,3 одсто) или путем интернета (28,8 одсто).

Када је у питању перцепција трошкова, највећи проценат испитаника сматра да ће им прелазак на дигитално емитовање донети додатне трошкове, што се односи на 63,1 одсто испитаника из узорка. Очекивања 73,3 одсто испитаника говоре да ће се трошкови кретати у распону од 10 до 50 евра.

Већина грађана би се најрадије информисала о предстојећем процесу дигитализације путем телевизије (ТВ емисија, вести и прилога), интернета или веб-сајта емитера/регулаторне агенције. Истраживање је реализовано на узорку од 800 домаћинстава, односно пунолетних грађана Црне Горе када је реч о питањима познавања процеса дигитализације, перцепцији о постојећим и будућим техничким предусловима за његову реализацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару