Читај ми!

Сметње из Италије и даље присутне

Италијанска администрација задужена за управљање радиофреквенцијским спектром недавно је известила Хрватску агенцију за пошту и електронске комуникације (HAKOM) о смањеним изворима сметњи на северу Италије. Помаци у решавању сметњи ипак нису довољни да би се проблем у потпуности решио, наводи се у саопштењу HAKOM-а.

Италијанско министарство задужено за управљање радиофреквенцијским спектром, што укључује и уклањање сметњи суседним државама, недавно је известило HAKOM о предузетим радњама које треба да утичу да се постојеће сметње уклоне и да се осигура квалитетан пријем хрватских телевизијских програма на подручју Истре. У допису је наведено како су одређени одашиљачи у северном делу Италије угашени или су им предајне системи прилагођени како би према Републици Хрватској зрачили мањом снагом.

Мерењем су потврђени наводи италијанске стране, али је и закључено како је учинак наведених активности недовољан за смањење ометања пријема хрватских програма. С обзиром на већи број италијанских предајника, који супротно међународним правима емитују сигнале на фреквенцијама додељеним Републици Хрватској, истоканалне сметње на хрватској територији често стижу из различитих смерова. Решавање само дела сметњи има врло мали ефекат на осигуравање квалитетног пријема хрватских програма, а италијанска страна треба да настави са гашењем или преправкама преосталих предајника који ометају пријем.

Подсетимо, проблеми са сметњама на хрватским мултиплексима дигиталне телевизије трају од краја 2010. године, а само у 2012. години HAKOM је послао 196 пријава сметњи на хрватским телевизијским предајницима. Доласком топлијег времена, које је повољније за распростирање електромагнетних таласа, утицај сметњи на пријем хрватских програма у целом приобалном подручју могао би се повећати уколико италијанска страна не настави да решава хрватске пријаве, наводи се у саопштењу HAKOM-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару