Читај ми!

Завршна конференција

Завршна конференција пројекта SEE Digi.TV одржана је 17. и 18. априла, у Будимпешти. Конференција, чији је домаћин мађарски партнер IVSZ и остали партнери на пројекту из југоисточне Европе, имали су прилику за афирмативни сусрет на којем су по већ устаљеној традицији разменили искуства о актуелним изазовима и најбољим праксама у вези са дигитализацијом телевизије.

SEE Digi.TV конференција је окупила 140 учесника из региона, међународних организација, као и представнике произвођача потрошачке електронике којима је између осталог премијерно приказан и спот SEE Digi.TV пројекта. 

"Дигитални јаз у региону је присутан и он мора бити превазиђен тако да ми већ сада размишљамо о конципирању новог пројекта и активности у циљу повећања могућности да становништво овог региона буде део повезаног дигиталног света", рекла је Тања Кершеван Смоквина, менаџер пројекта SEE Digi.TV.

Пројекат SEE Digi.TV - Дигитална телевизија у југоисточној Европи суфинансира се из средстава предприступне помоћи (IPA) Европске уније. Општи циљ овог пројекта је храмонизација активности које се односе на увођење дигиталних радиодифузних услуга, што би значило убрзавање укупног процеса гашења аналогног сигнала у региону и коришћење ефикасније технологије.

Кључ успеха овог пројекта се огледа у партнерству регулаторних тела из земаља чланица учесница на самом пројекту, организација и других заинтересованих учесника који учествују у процесу преласка на дигитално емитовање. Учесници на овом пројекту размењују своја искуства и запажања и на тај начин доприносе хармонизацији самог процеса дигитализације у региону.

Захваљујући овој интеракције између земаља учесника на пројекту много је лакше развити одговарајући правни оквир, стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање, промотивне кампање за информисање јавности и дефинисање техничких параметара.

"Најбољи пример за практичну примену закључака SEE Digi.TV пројекта јесте када нека земља чланица на пројекту одлучи да примени напреднији стандард у односу на онај који је усвојен Стратегијом о преласку на дигитално емитовање. Нама је такође драго када видимо да се многи усвојени документи, водичи, као и конкретни алати који су развијени у оквиру пројекта примењују у земљама региона", истакла је Тања Кершеван Смоквина.

У оквиру конференције панелисти су разматрали пословне и регулаторне изазове који се односе на повезане телевизоре, као и питања ауторских права у вези са емитовањем у глобалном медијском окружењу. У другом делу конференције, учесници су поделити своја виђења и досадашња искуства која се односе на спецификације дигиталних пријемника у процесу преласка на дигитално емитовање. Осим тога, пажња је, као и до сада, била усмерена и на усавршавање модела промотивних кампања које су интегрални део самог тока дигитализације.

Подсећамо, у протеклих 26 месеци партнери у пројекту састајали су се неколико пута, успешно доприносећи бољитку региона у процесу дигиталне транзиције. Резултати сарадње у оквиру пројекта, који ће се завршити у наредних неколико месеци, биће предати учесницима конференције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару