Читај ми!

Некако с пролећа

Хрватска радио-телевизија обавестила је јавност и гледаоце како се упоредо са доласком топлијих дана поново могу очекивати сметње у пријему телевизијских сигнала, због чега ће бити отежан и пријем ХРТ-ових канала.

Интерференције се могу очекивати на подручју западне Истре и у деловима Далмације због чињенице да италијанске телевизије континуирано од децембра 2010. емитују на фреквенцијама које су међународним уговорима додељене Хрватској.

Интензитет сметњи био је знатно мањи током зиме, а њихово појачавање очекује се због доласка топлијег времена које погодује распростирању удаљених италијанских сигнала преко мора.

Атмосферске промене, односно време на неком подручју утиче на ширење електромагнетног таласа, чиме ће пријем италијанских ТВ станица поново бити појачан на подручју западне Истре и деловима Далмације, што ће узроковати сметње код пријема хрватских канала.

Такође, у појединим деловима земље попут Горског Котара, Лике, Баније и неким другим махом слабије насељеним деловима државе који нису захваћени истоканалним сметњама из Италије, део гледалаца отежано прати ХРТ-ове канале ХРТ 3 и ХРТ 4, који се налазе у MUX B мрежи.

У вези са сметњама и проблемима покривености сигналом, ХРТ се ограђује и истиче како је задатак Јавног сервиса производња програма, док је за дистрибуцију и покривеност сигналом путем мреже предајника у свим деловима земље задужена посебна компанија Одашиљачи и везе (OiV), која није део ХРТ-а још од 2002. године. Ово упозорење је више него потребно будући да је забележен велики број позива незадовољних гледалаца који су се јављали на погрешну адресу, односно ХРТ-у. Прецизније речено, Хрватска радио-телевизија, уосталом као ни остале телевизије, не управља радом предајника, не одлучује где и како ће се изградити нови предајник, појачати пријем, покрити сигналом неком подручје и слично. Та питања су искључиво у надлежности OiV-а коме ХРТ, као и остале телевизије, плаћа за услугу дистрибуције програма.

ХРТ овим путем истиче како очекује да његови гледаоци који плаћају претплату из које ХРТ издваја средства за дистрибуцију својих канала могу несметано пратити канале јавне телевизије, те како ће проблеме са пријемом отклонити за то надлежне институције, преноси ХРТ.

Што се тиче интерфернције између Италије и Хрватске, подсећамо да подсајт РТС Дигитал од почетка прати ту кризу. Поводом тога је на последњој SEE Digi.TV конференцији која је била одржана у Беогараду, Данијел Видаковић из ХАКОМ-а изјавио да проблем са комшијама постоји, али да се нада његовом брзом решавању. Међутим, по свему судећи и овог пролећа ће се водити битка у етру изнад Јадранског Мора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару