Читај ми!

До циља још пола пута

Пројекат SEE Digi.TV своју мисију приводи крају. Учесници досадашњих осам састанака делују сасвим задовољно. Од зачетка пројекта до данас запажен је известан напредак, првенствено у сарадњи међу партнерима.

"На почетку смо били фокусирани више на сам прелазак на дигиталну радиодифузију, а сада се бавимо више тиме, шта након тога." изјавила је за портал Радио-телевизије Србије Тања Кершеван Смоквина, менаџер пројекта SEE Digi.TV. Она је запитавши се додала: "Каква ће бити даља судбина ослобођеног спектра након преласка на дигиталну телевизију?"

Свакако да ћемо о том проблему размишљати по завршетку потпуног преласка на дигитално емитовање. За сада је току и даље битка да сва питања у региону која се тичу дигитализације благовремено приведу крају. У томе допринос SEE Digi.TV је изузетно важан будући да потпомаже квалитетнију и бржу имплементацију како техничких тако и административних елемената у циљу што ранијег завршетка транзиције.

"Пројекат SEE Digi.TV намењен је хармонизацији активности које су везане за прелазак на дигиталну телевизију. Овај пројекат је окупио 14 партнера из 10 земаља на подручју југоисточне Европе. Сада се већ ближимо завршетку тог пројекта који је започео са радом почетком 2011. године, а чије ће активности бити завршене на пролеће 2013. године." резимира менаџерка пројекта не кријући задовољство због већ урађеног и додаје: "Све активности пројекта крећу се око телевизије, односно око коришћења спектра не само за телевизијске услуге него и за оне услуге за које се отварају могућности након преласка на дигитално емитовање, као што је например мобилни броудбенд.

Дигитализација - више од технологије

Да би се ваљано спровео процес преласка на дигитално емитовање у некој држави потребно је регулисање многих неопходних чинилаца који обухватају различите оквире. Они сви су пре свега везани за обавезе према држави, али и према гледаоцу. Регионални пројекат SEE Digi.TV је од почетка то имао у виду: "Ми смо свој рад планирали тако да смо већину активности укључили у четири радна пакета. То су правни оквир, економски оквир, технички оквир и пакет који је намењен активностима које су везане за повећање свести јавности о овим процесима. Састанци пројекта углавном започињу анализом стања на територији коју покрива овај пројекат. На основу анализе праве се препоруке и чак неки конкретни алати и модели докумената који се могу директно применити у пракси сваке од тих земаља.", истакла је Кершеванова.

Колико је важна регионална сарадња будући да је свака земља у региону на различитом стетпену дигитализованости сведочи управо она идеја да државе које су већ прошле извесне фазе утабају пут онима које то тек очекује. То је смисао оваквих састанака и удруживања, и из њих може проистећи само бољитак.

Поводом тога менаџер пројекта SEE Digi.TV Тања Кершеван Смоквина је рекла: "Ми се надамо да смо на неки начин допринели ка убрзавању процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање, поготову у земљама које су овај процес започеле мало касније. Створила се једна јако интересантна платформа, платформа регулатора, којом смо створили једну јако блиску сарадњу, тако да имамо јако брзу размену информација и искустава и надамо се да ће то бити од користи."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару