Читај ми!

Нови састанак SEE Digi.TV

Друга транснационална конференција SEE Digi.TV пројекта одржаће се 18. и 19. октобра у Љубљани. По свему судећи, овај пројекат несумњиво прераста у значајну институцију нашег региона. О томе речито говори све већа учесталост сазивања састанака на којима регионални партнери размењују своја знања и искуства кроз активности подељене на радне целине.

Основни циљ ове активне професионалне интеракције јесте побољшање свих фактора који се тичу процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизије у региону југоисточне Европе. Размена искуства и визија је неопходна да био прелазак био што једноставнији и ефикаснији, уосталом као и због рационалног коришћења дигиталне дивиденде и смањивања дигиталног јаза.

У оквиру радне целине правног оквира припремљен је документ анализе постојећег правног оквира те документ са смерницама за унапређење истог. У документима је садржана упоредна правна анализа законских оквира за прелазак са аналогног на дигитално емитовање у државама парнтнерима пројекта, те су дате смернице за унапређење постојећег правног оквира за процес дигитализације. Још један документ настао као резултат рада на пројекту јесте онај у коме су постулиране оквирне смернице о финансирању за прелазак на дигитално емитовање и који такође садржи упутства за израду законодавног оквира за финансирање процеса дигитализације у државама обухваћеним пројектом.

У оквиру радне целине техничкога оквира израђена је процена техничког оквира у којој су описане постојеће доступне технологије за дигитално земаљско емитовање телевизије и постојећа примена истих у земљама пројектних партнера. Израђен је и документ о стратешким смерницама дигитализације у којем је дат преглед постојећег стања дигитализације по земљама партнерима те смернице за могући даљи технолошки развој дигиталне телевизије. Такође, израђени су документи који дају смернице и помоћ при изради спецификације пријемне опреме, као и потврде о усклађености опреме са урађеном спецификацијом.

У оквиру радне целине економског оквира резултати обухватају преглед релевантних ЕУ докумената, анализу националних стратегија и регионалне смернице преласка с аналогног на дигитално емитовање које служе као основа за даљи развој дигитализације у региону.

У оквиру друге радне целине која се тиче подизања свести јавности по питању промена које условљава дигитализација, припремљени су алати и методе које служе као смернице за анализу фидбека од стране јавности, што подразумева и даље усавршавање метода истраживачких поступака. У сврху упознавања и обавештавања грађанства са пројектом и резултатима пројекта израђен је Комуникациони план, припремљена су и подељена два издања летака, као и CD/DVD медији са информацијама о пројекту и досадашњим учинцима.

Раније конференције

У оквиру овог пројекта одржана је прва транснационална конференција пројекта Digi.TV. Конференцију је од 19. до 20. априла 2012. године у Трсту у Италији организовао Informest у сарадњи с италијанским регулатором за електронске комуникације и медије (Agcom), регионалним комуникационим одбором покрајине Friuli Venezia Giulia (Corecom FVG) и са свим партнерима на пројекту SEE Digi.TV. На конференцији се најчешће дискутовало о питањима дигиталне дивиденде, издавања дозвола, правних регулатива, социјалних интеракција у вези с преласком на дигиталну телевизију.

У Скопљу у Македонији одржан је други састанак Управљачког одбора пројекта SEE Digi.TV. Домаћин овог састанка био је Савет за радиодифузију бивше југословенске Републике Македоније, а састанак је одржан 5. и 6. јуна 2012. године. Тема састанка био је напредак пројекта током трећег извештајног периода, оцене и смернице произашле из радних целина, као и национални семинари и међународна конференција који су одржани од последњег састанка.

У Сарајеву у Босни и Херцеговини одржан је 7. састанак пројекта SEE Digi.TV. Састанак је 13. и 14. септембра 2012. године организовао босанско-херцеговачки партнер у пројекту, Комуникациона регулаторна агенција БиХ.

Сада када је на прагу и друга транснационална конференција која ће се одржати 18. и 19. октобра у Љубљани у Словенији, више је него јасно да је цео регион заинтерсован да кључне фазе дигитализације прођу у најбољем реду и у оквиру предвиђених рокова. Свакако, сложићемо се да учесталост оваквих конференција може бити само охрабрење и подстрек у даљој имплементацији свих оних неопходних корака у стварњу друштва које суверено влада дигиталним простором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару