Читај ми!

Широкопојасни приступ у Хрватској

Због преласка на нове технологије оператори мобилних и фиксних мрежа у Хрватској знатно су повећали улагања у односу на прво тромесечје 2012. године. Главна подручја раста и даље бележе широкопојасни приступ интернету и услуга преноса ТВ програма, наводи се у саопштењу Хакома.

На хрватском тржишту електронских комуникација у другом тромесечју приметан је пораст улагања у инфраструктуру, што је последица улагања у приступ интернету путем мобилних мрежа, као и у опрему која омогућава прелазак корисника у фиксним мрежама на нове технологије.

Главна подручја пораста на тржишту електронских комуникација и даље су широкопојасни приступ и услуга преноса ТВ програма уз плаћање претплате.

Број прикључака широкопојасног приступа интернету на крају другог тромесечја 2012. године достигао је 1.205.725, што је око два одсто више него на крају првог тромесечја 2012. године. Све већа доступност смарт телефона и уређаја за широкопојасне услуге довела је и до веће употребе широкопојасних услуга у мрежама мобилних комуникација.

Број прикључака путем мобилних мрежа порастао је за 6,4 одсто у односу на претходни период, те је на крају другог тромесечја 2012. године достигао густину од 7,7 одсто. Забележен је и значајан скок броја широкопојасних прикључака путем фиксне мреже за око један одсто. Прошлогодишња консолидација тржишта интензивирала је тржишно такмичење у подручју пакета услуга. Наведено је очигледно у континуираном расту броја корисника пакета услуга који чине 33 одсто широкопојасних прикључака. Очекује се да ће таква ситуација додатно подстаћи тржишно такмичење и у раздобљу које следи, наводи се у саопштењу Хрватске агенције за пошту и електронске комуникације.

Највећи број домаћинстава и даље телевизију прати путем дигиталног земаљског сигнала. Око 40 одсто домаћинстава користи услугу преноса ТВ програма уз плаћање претплате неком од кабловских, IPTV или сателитских оператера. Међутим, у складу са трендовима на тржишту, односно све веће потражње за пакетима услуга, очекује се и раст броја прикључака путем других технологија. Оператори ће због нарастајућих потреба крајњих корисника за пакетом услуга практиковати да све више везују услугу приступа интернету са телевизијом. Према томе, очекује се да ће се тржиште електронских комуникација и даље развијати у истом смеру.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару