Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

"Тражи се: један електричар да прикључи спој међу људима. Један уметник да нацрта осмех на лице. Један баштован, да засади лепе мисли и расположење. Један оптичар да промени поглед на свет. Један зидар да изгради зид мира. И један професор математике, да нас научи рачунати једне на друге" - Момо Капор. Драги наши, желимо вам да у Новој години све то пронађете - ваша екипа емисије "Србија на вези"!

Новогодишњи и божићни празници су за нама. Славило се широм света, где год живе наши људи. На самом почетку емисије, чућемо Божићну посланицу Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, са којим је, поводом великог хришћанског празника разговарала наша сарадница из Будимпеште Диана Кондић Ђурић, уредница РТВ Варош.

У ишчекивању заједничких празника који тек долазе у овој години, видећемо како су Божић обележили малобројни Срби у Федерацији Босне и Херцеговине.  

Момо Капор је био велики београдски шмекер, рођен у Сарајеву, пореклом из Херцеговине, који је писао и сликао урођеним и стеченим умећем и шармом. Обожаван, оспораван, увек свој. За њега је патриотизам био "ствар кућног васпитања". Зато и не чуди када је ратних деведестих, одлучио да истином стане уз свој народ. Као "ратни репортер из завичаја" био је део стварања Републике Српске, члан Сената, као и Академије наука и умјетности Републике Српске. Ових дана, с почетком Нове године, Српска је обележила 31 годину постојања. Тим поводом, поред осталих свечаности, У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске отворена је ретроспективна изложба Моме Капора. Ауторка изложбе је његова супруга Љиљана Капор, која ће бити наша гошћа у студију.

Животи тројице великих стваралаца: Дејана Медаковића, Моме Капора и Емира Кустурице, преплетени су и наградама. Момо Капор је био први добитник награде "Дејан Медаковић", коју додељује Издавачка кућа "Прометеј", а Емир Кустурица је први добио признање "Момчило Момо Капор", чији је дародавац Задужбина Моме Капора, оснивача Љиљане Капор. Овогодишњи лауреат награде "Дејан Медаковић" је Емир Кустурица за књигу "Видиш ли дане видим".

Вукова задужбина спада међу најважније културне институције српског народа. Основана је 1987. године поводом два века од рођења Вука Караџића, са циљем очувања и заштите српског језика и писма, уз пуно уважавање његове територијалне и стилске разуђености. Означају саме установе и ширењу огранак, за нашу емисију говори председник Задужбине, професор на Филолошком факултету у Београду Бошко Сувајџић. Са њим је разговарао Владан Ракић.

Недавно је у Печују, у Мађарској одржан 4. Балкан фест, на коме је први пут наступила највећа музичка звезда, некада СФРЈ и мало шире, данас региона-Лепа Брена. Своје импресије са наступа пренела је нашој колегиници Диани Кондић Ђурић. Поред тога видећемо и део атмосфере са концерта, а чућемо и шта су рекли посетиоци.

Реприза емисије у 02.18 и сутрадан, у уторак у 13.26.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић 

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару