Читај ми!

Вукова задужбина - чувар вредне народне заоставштине

Поред тога што је председник угледне Вукове задужбине и заменик управника Међународног славистичког центра на београдском Фиололошком факултету где је редован професор Народне књижевности на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима и главни уредник најстаријег српског књижевног часописа "Даница", професор Бошко Сувајџић је и драмски писац, публициста, писац више научних дела, али и песник.

Његова последња збирка "Умети Бога" је штампана на међународној књижевној манифестацији Смедеревска песничка јесен и преведена је на руски језик.

"Вук је био један од најмодернијих људи свога доба. Вук нас је, ако говоримо о тим метафорама наших договора са Европом, он је склапао наше прве договоре са Европом, и други су, и Доситеј, али Вук је то урадио на начин готово незамислив данас. Један народ, који је био готово полуписмен, тек излазио из ропства, Вук нас представља Европи суверено, самоуверено, као књижевни народ, као народ велике и снажне и богате културе и традиције, и то прихватају и Грим и Гете и Пушкин, који преводи песме из Вукове збирке у песмама западних Словена, Чајковски компонује те песме...то је велико доба српске културе, захваљујући једном монументалном, огромном делу Вука Караџића.

Једно време смо имали у Бечу велики огранак Вукове задужбине, па се он у међувремену угасио, било је и у Франкфурту...ми имамо огранке у Србији, наравно, у Нишу који ради 20 година, у Баваништу, у Чачку, у Лозници, Тршићу-Вуковом крају...затим Градишци, Вуковару који смо основали последњих година, који је део националног Вуковарског општинског већа и који ради врло добро...У Бањалуци смо основали огранак, постоји изузетан огранак Жабљак-Шавник-Плужине који организује те научне скупове и уметничке садржаје на извору Вукова језика. У Љубљани имамо свој огранак а последњи огранак који оснивамо је у Косовској Митровици. Одржавамо везе са Савезом Срба у Румунији, са Будимпештом, а требало би и у Македонији да оснујемо огранак...велики број огранака је веома активан и ради изванредно", каже професор Сувајџић.

Овај врсни научни радник и књижевник је и председник Одбора за обележавање 100 година од смрти академика Дејана Медаковића САНУ и добитник низа значајних књижевних награда, као што су Златни беочуг, КПЗ Београда, Печат вароши сремскокарловачке, Мирослав Антић, итд. Вредан је сваке пажње, активан је у земљи и иностранству и о њему ће се још тога похвално чути, јер поштује и у Управном одбору УКС заиста иза себе оставља и те како дубок траг, сав је управо на Вуковом трагу.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару