Читај ми!

XX век – Композиције Вилхелма Кемпфа

Овај свестрани уметник који је живео између 1895. и 1991. године, најпознатији је по својој интерпретаторској каријери, дугој више од шездесет година, током које је остварио тонске записе широког спектра пијанистичке литературе од барока до романтизма, као и снимке најзначајнијих камерних и концертантних дела у сарадњи са бројним истакнутим музичарима и оркестрима своје епохе.

Рођен у породици црквених оргуљаша и кантора, од најраније младости био је уроњен у богату германску музичку традицију, као и умеће импровизације. Са девет година уписао је студије на Берлинској академији, где је паралелно учио клавир и композицију, потом стичући славу као изузетан интерпретатор дела Бетовена и Шуберта.

Композиторска активност Вилхелма Кемпфа мање је позната, иако је за собом оставио остварења у готово свим музичким жанровима. Као и многи други пијанисти, написао је каденце за прва четири Бетовенова концерта, као и транскрипције дела Јохана Себастијана Баха. Међутим, у Кемпфовом опусу се налазе и дела великих димензија, попут симфонија, али и комична опере Породица Гоци, која је написана 1934. године. Композиторско стваралаштво трајало је у континуитету током читавог живота овог аутора, ослањајући се на богато музичко наслеђе, али и стално продубљујући однос према музици, пре свега захваљујући интересовању за најновија достигнућа савременика.

Слушаћемо клавирске композиције у извођењу Ђованија Аулете и то: Рапсодични прелудијум, свиту Искија опус 68, Сонату опус 47 као и транскрипције познатих дела Јохана Себастијана Баха – Сичилијану из Сонате за флауту број 2, Прелудијум из кантате „Захваљујемо ти се Господе, захваљујемо”, и божићни корал „In dulci Jubilo”.

Уредница Ивана Неимаревић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи