Читај ми!

Век хармонике – Андреас Небл

Представићемо албум „Двадесет соната” немачког хармоникаша и педагога Андреаса Небла. У његовом избору, на овом издању из 2020. године, објављене су сонате за чембало Доменика Скарлатија.

Након Скарлатијевог ангажовања на португалском двору, који је окончан 1729. године, композитор се најпре преселио у Севиљу, а потом и у Мадрид, где је био капелмајстор у служби принцезе Марије Барбаре. Највећи део од његових скоро шест стотина соната за чембало настао је у Шпанији, управо као део часова које је имао са принцезом, а од 1746. и краљицом Шпаније. Поред тога, у овом периоду је почео све чешће да групише једноставачне сонате у музички артикулисане следове од две или три сонате у истом или истоименом тоналитету, нудећи на тај начин својеврсни прелазни облик ка вишеставачној композицији.

Сонате Доменика Скарлатија биле су предмет разноврсних инструменталних адаптација, како за време композиторовог живота, тако и након његове смрти. Иако су по правилу писане за чембало, његови савременици неретко су их изводили и на другим инструментима са диркама, попут клавикорда, који је био популаран у Шпанији, али и оргуља и клавира, који је тек био у развоју. Одређене сонате, ипак, садрже упутства за извођење на оргуљама, и то пре свега на камерним оргуљама са малим бројем регистара, коришћеним за световне прилике. Када је реч о хармоници, управо захваљујући регистрима и мелодијском басу, Скарлатијеве сонате се често могу читати из оригиналне партитуре. То је искористио и Андреас Небл, који на албуму „Двадесет соната”, свира из оригиналних нота.

Према речима професора хармонике Ивана Батистона, Неблово тумачење је уравнотежено и са великом дозом елеганције. Такође, он истиче његово промишљање о ритмичким, хармонским и полифоним структурама Скралатијевих соната, додајући да је реч „о албуму ретке лепоте”.

Андреас Небл је вишеструко награђивани уметник на хармоници и стални је члан оркестра Државног баденског театра у Карлсруеу. Осим тога, значајан део његове каријере представља и успешан педагошки рад на Универзитету у Тросингену. Поред примарног инструмента, завршио је студије клавира и оргуља у Штутгарту, а занимљиво је да већ деценијама делује као оргуљаш у Цркви Светог Павла у родном Гепингену. Године 2010, Андреас Небл је изабран за члана Музичког одбора чувеног такмичењна за хармоникаше – Светски куп.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи