Хроника Трећег програма

Прочитаћемо осврт Љиљане Ћинкул на 57. Октобарски салон, а потом осврт Саше Скалушевића на збирку песама Горана Стаменића „Свети магнет”.

57. Октобарски салон, који је други пут организован у својој бијеналној верзији, још увек представља нашу најзначајнију међународну манифестацију посвећену визуелним уметностима и, као такав, наставља да изазива веома висока очекивања код своје публике. Слоган овогодишњег Октобарског салона, који је одржан од 15. септембра до 28. октобра, био је „Чудо какофоније", а уметнички директори су били Гунар Кваран и Данијела Кваран, исландско-француски брачни пар. По речима Љиљане Ћинкул, следећи флексибилну тезу и сам слоган бијенала, они су настојали (избором аутора и представљањем њихових вишестраних идентитета) да преведу пежоративни смисао речи какофонија у позитиван контекст ауторског увида - у разнородну уметничку продукцију у свету, обухватајући и најразличите медијске реализације. Тако су се на Октобарском салону нашла дела уметника различитих генерација, од Ероа (рођеног 1932) и Јоко Оно (1933) до најмлађих уметника рођених крајем 90-их година 20. века (као што су Немања Николић, Ева Котјакова, Доминик Ланг, Нина Ивановић). Демократичност се огледа и у избору аутора из двадесет пет земаља Европе, Азије, Африке и Америке, јер је идеја селектора и била да истакну какофоничну структуру уметничке продукције која не истиче националне, расне и родне особености.

* * *

Књигу поезије Горана Стаменића Свети магнет објавила је 2016. године издавачка кућа Трећи Трг из Београда. Како коментарише Саша Скалушевић, наслов збирке је преузет из Његошеве Луче микрокозмa (Некако ме својство дигло тамо/Некакав ме свети магнет тегли), а алудира на испуњеност песниковог битисања, превласт духовног над материјалним. То је она „света симпатија", где су се поред писања као дара, нашли меланхолија, ентузијазам и усамљеност коју овај креативни чин са собом носи, а нарочито просторна усамљеност, одраз скучености данашње постјугословенске културе. Књига Свети магнет на свега тридесетак страница нуди двадесет три песме, структуриране пре у форми памфлета или субверзивног колажа, неголи збирке песама, подељене на два засебна и тематски удаљена дела. Први део књиге под називом „према владавини анђела", без наслова песама, може се читати као једна целина, ритмична поема, али се песме могу читати и засебно; док други, краћи део, носи наслов „седам призора из скривене републике Мирдите", где нам се открива један класичнији иако поетски мистичнији и чистији израз. Напoмињемо и то да је рукoпис ове збирке Горана Стаменића изабран за најбољи песнички првенац на конкурсу Београдског фестивала поезије и књиге Трећи Трг за 2016. годину.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару