Читај ми!

Слободанка Ступар и Павле Бановић

Слободанка Ступар „Ово није лула / Други пут", галерија „Мењачница" Гете института; Павле Бановић - добитник награде „Мангелос" за 2022.

У галерији Мењачница Гете института у Београду уметница Слободанка Ступар представила се изложбом „Ово није лула / Други пут", својеврсној реконструкцији и реконтекстуализацији рада „Ceci n'est pas une pipe", изведеног у виду полусатне емисије остварене уживо за Документа IX, 1992. године. Реализација те емисије одиграла се у оквиру стодневног медијског експеримента „Van Gogh TV / Piazza Virtuale", који је, гледано из данашње перспективе, био својеврсна претеча друштвених мрежа.

Посетиоци галерије Мењачница поред снимка овог рада могу да виде и чују видео-инсталацију насталу од фрагмената тог видеа, документарни филм „Van Gogh TV/Piazza Virtuale" аутора Тилмана Баумгертела, као и аудио-инсталацију „Била је 92. година", звучни запис, настао неколико година касније, у коме Слободанке Ступар говори о поводу и настанку рада „Ceci n'est pas une pipe" уз пратњу композиторке Љиљане Бекер на флаути. Циљ изложбе је да се испитају контексти рецепције рада некада, када је настао у специфичним условима излолације наше земље, и данас, када је комуникација достигла сасвим нови ниво.

Жири за доделу награде „Мангелос", који је радио у саставу Владимир Бјеличић (независни кустос и перформер, Београд), Ленка Ђоројевић (уметница и чланица тима Институт за савремену умјетност, Подгорица; Љубљана), Теодора Јеремић (историчарка уметности и кустоскиња, Београд), Јелена Мицић (уметница и добитница Награде „Мангелос" за 2021. годину и уметничка директорка фестивала WIENWOCHE) и Дејан Васић (ликовни критичар, самостални кустос и уредник ликовног програма у Центру за културну деконтаминацију, Београд), одлучио да лауреат за 2022. годину буде Павле Бановић.

Ову престижну награду за младе ауторе Бановић је добио за видео инсталацију „Dream streams (Емисије снова)" којом разматра процесе рецепције које изазивају међусобно супростављене визуелне информације. На изложби у Галерији Ремонт, финалисти награде „Мангелос" - Деа Џанковић, Павле Бановић, Кемил Бектеши и Милан Кујунџић - прилазали су своје радове који говоре о ауторима, иако младим, као свесним и друштвено одговорним појединцима. Награда „Мангелос", која носи име значајног уметника, родоначелника концептуалне уметничке праксе и историчара уметности, Димитрија Башичевића Мангелоса, део је међународне мреже Young Visual Artists Awards (YVAA), а награђени ће провести на двомесечном студијском резиденцијалном боравку у Њујорку у Residency Unlimited.

Гости ће бити Слободанка Ступар и Павле Бановић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару