Читај ми!

Rajska smokva – superhrana za dane posta

Zašto se smokve smatraju jednom od najboljih namirnica na svetu? Ovo mediteransko voće bogato je vlaknima, mineralima, vitaminima i prirodnim šećerima. Sveže, ili još češće suve, smokve često su na trpezi u dane posta.

Veruje se da su smokve prvo uzgajane u Egiptu, odakle su se proširile u staru Grčku.

Voće se smatralo toliko vrednim, da je u jednom periodu čak bilo nezakonito izvoziti ga. Smokve su bile važan deo osnovne ishrane starih Grka, a kao i maslina i vino, simbol mira i blagostanja.

Danas se uzgajaju u mediteranskim zemljama, ali i mnogo šire. Ubedljivo najveći proizvođač je Turska, a za njom slede uglavnom zemlje severne Afrike i Bliskog istoka, SAD, Brazil... Od ostalih zemalja Sredozemlja, Španija je na 9. mestu, Albanija na 11, Italija na 15. Ostale mediteranske zemlje su još niže na listi proizvođača, ali su njihovi proizvodi izuzetno kvalitetni. Ko može da zamisli letovanje bez ukusa svežih smokava iz Grčke, Hrvatske ili Crne Gore?

Presudni za kvalitet smokava su odlična klima i veliki broj sunčanih dana.

Smokve su bogate kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i dijetetskim vlaknima. To je voće najbogatije vlaknima. Imaju antioksidativna svojstva i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Neosporna je njihova hranljiva vrednost, posebno sušenih. Sveže smokve imaju oko 70-80 kcal u 100 grama, dok je kalorijska vrednost sušenih trostruko veća.

Smokve imaju sličnu funkciju u telu kao žitarice – visok sadržaj vlakana podstiče zdravu funkciju creva, kao i visok sadržaj vitamina B. Sadržaj minerala u smokvama je sličan kao u ljudskom mleku. Sadrže dvostruko više kalcijuma od kravljeg mleka, izuzetno su bogate i gvožđem i cinkom.

Rastvorljiva vlakna, pektini, mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi. Smokve su pune vitamina A, B1 i B2 kao i fosfora, mangana, natrijuma i hlora.

Spadaju među najalkalnije namirnice, što ih čini korisnim u balansiranju pe-ha vrednosti u telu.

Suve smokve su veoma popularne širom sveta, kao desert, užina ili dodatak mnogobrojnim slatkim i slanim jelima.

Idealno se slažu sa namirnicama intenzivnog ukusa, poput zrelih sireva.

U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine, a najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi, na svežem i suvom mestu, dobro umotane.

Pomažu u kontroli težine, regulisanju krvnog pritiska i jačanju ligamenata. Suve smokve u maslinovom ulju odlične su za uspostavljanje hormonske ravnoteže, za jačanje kostiju i protiv osteoporoze.  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом