уторак, 15.02.2022, 19:00 -> 19:33
Извор: РТС
Ginko biloba za memoriju i koncentraciju, vole ga studenti, ali i stariji
U prevenciji demencije, ali i za bolje pamćenje, pomažu nam biljke i trave koje sadrže antioksidanse, povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju neprijatnu napetost i oslobađaju nas nagomilanog stresa.
Momčilo Antonijević, novinar i travar, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao je da je ginko biloba pravi „dinosaurus" među biljkama. To je drvo koje postoji već milionima godina na našoj planeti. Iako potiče iz daleke Azije, veoma uspešno može da se gaji kod nas.
„Imamo jedan impozantan ginko u Košutnjaku, jedan je ispred Vlade Republike Srbije, jedan je u Profesorskoj koloniji", rekao je travar.
„Ginko se vekovima upotrebljava za poboljšanje memorije i koncentracije. Ova biljka ima tu sposobnost da poboljšava prokrvljenost našeg mozga, utiče na elastičnost krvnih sudova u čitavom našem organizmu", objasnio je Antonijević.
Ističe da je ginko omiljena biljka studenata, zbog pojačanja memorije. Čaj od listova ginka skoro da nema efekta, pa je bolje koristiti ginko u ekstraktu – suvom ili tečnom.
Lavlja glava – pečurka sa ukusom školjke
Osim ginko bilobe, biljka vredna pažnje je i lavlja griva.
„Lavlja griva je u Srbiji strogo zaštićena vrsta pečurke. Izuzetno je ukusna, njen ukus podseća na školjke. Odskora se upotrebljava u lečenju, a taj trend dolazi iz Japana. Utiče na poboljšanje kod manjih kognitivnih poremećaja pažnje, deluje na nerve. Preporučuje se ljudima koji pate od Alchajmerove bolesti. Koristi se sušena u prahu ili kao tinktura", rekao je Momčilo Antonijević.
Ruzmarin za memoriju, zglobove, sportske povrede, glavobolje
Za pomoć u jačanju memorije, dobar je i ruzmarin,
„Ruzmarin je biljka koja sadrži snažne antioksidanse, a to su supstance koje zauzimaju mesta slobodnih radikala u našem telu. Slobodni radikali su zaslužni za čitav niz procesa, nazvanih starenje. Biljka ima esencijalna ulja koja deluju na poboljšanje memorije. Etarska ulja su složene mešavine", rekao je travar.
Zob ili ovas
Antonijević je napomenuo važna svojstva koja ima i ovas.
„Dragocen je za naše zdravlje, od neoljuštenog ovsa priprema se čaj. Ova tečnost je bogata nutrijentima, mineralima, a dobar je i za varenje. Dobro se meša sa matičnjakom, lanom, zdrav napitak za zdrav život", rekao je.
Maslačak za prevenciju moždanog udara
Na kraju, ne treba zaboraviti na lekovitost maslačka.
„Važno je da i list i koren sadrže veliku količinu manitola, vrste šećera, koji pomaže da se ljudi što bolje oporave. Maslačak je jestiva biljka, izuzetno je zdrav, pravi se sirup od maslačka, kao i salata od listova ove biljke", napomenuo je Momčilo Antonijević, novinar i travar.
Коментари