Читај ми!

Рајска смоква – суперхрана за дане поста

Зашто се смокве сматрају једном од најбољих намирница на свету? Ово медитеранско воће богато је влакнима, минералима, витаминима и природним шећерима. Свеже, или још чешће суве, смокве често су на трпези у дане поста.

Верује се да су смокве прво узгајане у Египту, одакле су се прошириле у стару Грчку.

Воће се сматрало толико вредним, да је у једном периоду чак било незаконито извозити га. Смокве су биле важан део основне исхране старих Грка, а као и маслина и вино, симбол мира и благостања.

Данас се узгајају у медитеранским земљама, али и много шире. Убедљиво највећи произвођач је Турска, а за њом следе углавном земље северне Африке и Блиског истока, САД, Бразил... Од осталих земаља Средоземља, Шпанија је на 9. месту, Албанија на 11, Италија на 15. Остале медитеранске земље су још ниже на листи произвођача, али су њихови производи изузетно квалитетни. Ко може да замисли летовање без укуса свежих смокава из Грчке, Хрватске или Црне Горе?

Пресудни за квалитет смокава су одлична клима и велики број сунчаних дана.

Смокве су богате калцијумом, калијумом, магнезијумом и дијететским влакнима. То је воће најбогатије влакнима. Имају антиоксидативна својства и помажу у борби против многих болести.

Неоспорна је њихова хранљива вредност, посебно сушених. Свеже смокве имају око 70-80 kcal у 100 грама, док је калоријска вредност сушених троструко већа.

Смокве имају сличну функцију у телу као житарице – висок садржај влакана подстиче здраву функцију црева, као и висок садржај витамина Б. Садржај минерала у смоквама је сличан као у људском млеку. Садрже двоструко више калцијума од крављег млека, изузетно су богате и гвожђем и цинком.

Растворљива влакна, пектини, могу помоћи у смањењу холестерола у крви. Смокве су пуне витамина А, Б1 и Б2 као и фосфора, мангана, натријума и хлора.

Спадају међу најалкалније намирнице, што их чини корисним у балансирању пe-хa вредности у телу.

Суве смокве су веома популарне широм света, као десерт, ужина или додатак многобројним слатким и сланим јелима.

Идеално се слажу са намирницама интензивног укуса, попут зрелих сирева.

У сувим смоквама можете уживати током целе године, а најбоље их је чувати на собној температури, на свежем и сувом месту, добро умотане.

Помажу у контроли тежине, регулисању крвног притиска и јачању лигамената. Суве смокве у маслиновом уљу одличне су за успостављање хормонске равнотеже, за јачање костију и против остеопорозе.  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 22. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње