Читај ми!

Које ризике носи паковање хране „за понети" које само гурнемо у микроталасну

Пластичнe кутије за једнократну употребу могу да испуштају опасне хемикалије у храну коју пакујемо „за касније", потенцијално повећавајући ризик од кардиоваскуларних болести...

Које ризике носи паковање хране „за понети" које само гурнемо у микроталасну Које ризике носи паковање хране „за понети" које само гурнемо у микроталасну

У експериментима на пацовима, истраживачи у Кини су пронашли доказе да вода за пиће изложена различитим хемијским адитивима који продиру из загрејане пластичне амбалаже изазива промене у телу, које почињу са променама у бактеријама које се налазе у цревима.

Глодари који су уносили „коктел са пластичним загађивачима током само три месеца показали су слабе мишиће, лошу координацију покрета, више упала као и повећане митохондрије у ћелијама срчаног ткива. Код њих је уочено и крварење између ћелија миокарда.

Не зна се да ли се све наведено под истим условима дешава и у људском телу, али налази сугеришу да пластичне посуде у додиру са загрејаном храном или посуде намењене за подгревање и микроталасну пећницу, нису безбедно средство за држање хране.

Док чекају додатна истраживања, аутори студије на медицинском универзитету Нингкиа у Кини тврде: „Од суштинског је значаја избегавати употребу пластичних посуда за храну на високој температури“.

Њихови експерименти на пацовима били су подстакнути истраживањем на 3.179 старијих одраслих особа у Кини. Они који су пријавили већу изложеност пластици у упоитнику, имали су већу вероватноћу да ће патити од конгестивне срчане инсуфицијенције.

Друга недавна и забрињавајућа истраживања открила су да се микропластика накупља у крвним угрушцима у људском мозгу, срцу и ногама, па су епидемиолог Ијуепинг Ву и његове колеге одлучили да даље истраже кардиоваскуларне ефекте.

Током три месеца хранили су 24 глодара хемикалијама које се испуштају из пластичних посуда када се загреју кључалом водом из чесме, а која укључују једињења као што су БПА, фталати и различити пластификатори.Научници су пластичне посуде стављали у додир са топлом водом из славине у трајању од 1,5 и 15 минута.

На крају, глодари који су пили контаминирану воду имали су измењено цревно микроокружење у поређењу са осам контролних глодара који нису. Њихови цревни микробиоми су се значајно променили након излагања пластици и њеним хемикалијама, укључујући промене у флори повезане са упалама.

Пораст ризика од упала

Крв животиња изложених топлој пластици такође је показала пораст инфламаторних имуних елемената, који су фактори ризика за кардиоваскуларне болести.

Топлота узрокује да се пластика лакше разграђује, али чак и флаширана вода, која се обично држи на собној температури или хладнија, изгледа да долази у ризичан додир са микропластиком.

Недавно су студије показале да пластичне посуде које са храном убацујемо у микроталасну пећ, могу отпустити микропластику и нанопластику у оброк, чак и ако се тврди да су посуде безбедне у микроталасној пећници. За само три минута може се ослободити милијарде ситних пластичних честица.

Колико се тих пластичних честица апсорбује у тело када се прогута, није познато. Такође је мистерија колико дуго се фрагменти задржавају у оброку или течностима.

Неке студије о зачепљеним артеријама код људских пацијената откриле су ситне фрагменте пластике који се накупљају у више од 50 процената наслага. У року од отприлике 34 месеца од операције, они са траговима пластике у артеријама имали су 4,5 пута већу вероватноћу да ће имати срчани удар, мождани удар или смрт у поређењу са онима код којих пластика није откривена.

Када је тело изложено пластичним загађивачима, истраживачи сумњају да постоји шанса да адитиви могу смањити активност антиоксидативних ензима и покренути запаљенску реакцију тела, остављајући га изложеним кардиоваскуларним оштећењима, објашњавају истраживачи.

Потенцијални ефекти загађења пластиком на здравље тек почињу да се појављују, али све већи докази не уливају наду.

У студији објављеној прошле године, научници су открили да када људи стављају врући пластични прибор за јело за једнократну употребу у уста, то смањује њихову разноликост цревног микро-света.

Студија је објављена у часопису Ecotoxicology and Environmental Safety.

субота, 22. фебруар 2025.
8° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса