Читај ми!

Како да препознамо хемикалије које треба избегавати у храни, кухињском посуђу и козметици

Да ли су бољи козметички производи без мириса? Да ли је време да очистимо своју кухињу од пластике? Да ли су све боје за храну опасне? Најбоља метафора за описивање нашег тела је „сунђер“. Иако је пропустљивост наших ћелија кључна за живот, она такође значи да апсорбујемо и потенцијално штетне супстанце. За ових 15 састојака, који се могу наћи у производима које свакодневно користимо, наука има доказе да представљају ризик по наше здравље.

Како да препознамо хемикалије које треба избегавати у храни, кухињском посуђу и козметици Како да препознамо хемикалије које треба избегавати у храни, кухињском посуђу и козметици

У истраживањима су откривени остаци бројних хемикалија у мајчином млеку, урину и водним системима. Многи од њих су ендокрини ометачи, који могу ометати природне хормоне у телу. Могу да имитирају, блокирају или на други начин поремете нормалну функцију хормона. Ми их (често несвесно) уносимо, удишемо или на други начин апсорбујемо, и док токсичност зависи од дозе, стварност је да су многи од нас свакодневно изложени њима.

Па шта да радимо поводом тога?

Постоје бројне апликације које ће нам дати информације о састојцима у производима, али постоје неке кључне o којима вреди знати. Пошто се наука стално развија, сналажење у овим питањима може бити тешко – чак и за стручњаке. Зато многи препоручују да је суштина у промени целокупног начина живота и навика, уместо да се бавимо појединачним супстанцама. 

Листа која следи је далеко од исцрпне, али истиче 15 састојака за које наука има доказе да могу представљати ризик по наше здравље.

Козметика

Фталати

Ова група хемикалија налази се у мирисима, пластици (укључујући дечје играчке) и другим козметичким производима и производима за личну негу – као што су лак за косу и лак за нокте. Неки фталати се сматрају ендокриним ометачима повезаним са превременим порођајем, проблемима са плодношћу, раним пубертетом и неким врстама рака. Могу да снизе ниво тестостерона и повећају естрогенски одговор, што заузврат утиче на здравље и плодност сперме, јајних ћелија и повећава ризик од побачаја и урођених мана.

Док се неки сматрају безбеднијим од других у малим дозама, многи су и даље повезани са негативним здравственим проблемима и/или су тренутно недовољно истражени.

Да бисте смањили изложеност, избегавајте нејасне етикете „мириса“ и састојке који се завршавају на „фталат“, као што су дибутил-фталат или диетил-фталат.

Парабени

Користе се као конзерванси за шминку, производима за негу коже, косе и неким прерађеним намирницама. Парабени продужавају рок трајања и спречавају раст микроба.

Парабени дугог ланца, као што су пропилпарабен, бутилпарабен и изобутилпарабен, су ендокрини ометачи који имитирају естроген и могу да допринесу хормонском дисбалансу, умање репродуктивне способности, астми, алергијама, гојазности и могућем раку осетљивом на хормоне у каснијој животној доби.

Иако неки тврде да су мале дозе безбедне, многи брендови сада нуде опције без парабена.

Мирис

Можда лепо миришу, али многе хемикалије заслужне за мирис производа су фталати или испарљива једињења која ослобађају штетне хемикалије у ваздух. Често нису у потпуности истакнути на етикетама, могу изазвати алергије и пореметити хормоне.

На пример, бутилфенил-метилпропионал се широко користио у козметици све док није забрањен у ЕУ 2022. године. Зато је препорука да користимо производе за негу коже и косе без мириса и увек читамо етикету.

Формалдехид или средства за ослобађање формалдехида

Користе се у производима за нокте и косу као конзерванси. Формалдехид је познати канцероген и може да изазове иритацију дисајних путева и алергије на кожи, док су конзерванси који ослобађају формалдехид повезани са нежељеним реакцијама на кожи.

Поред самог формалдехида, обратите пажњу на састојке као што су DMDM ​​хидантоин, диазолидинил уреа, кватернијум-15 и натријум хидроксиметилглицинат, који се такође могу наћи у средствима за самопотамњивање, производима за шминкање као што су руменило, маскара, коректор и пудер, шампон и регенератор, као и формулама за негу коже.

Оксибензон

Оксибензон, хемијски филтер у неким кремама за сунчање, је ендокрини ометач и штетан је за коралне гребене. Постоји забринутост (и текућа истраживања) о његовом утицају на наше здравље. Потенцијално може утицати на наше хормоне штитне жлезде и репродуктивне хормоне, као и на функцију бубрега и имуног система.

Минералне креме за сунчање које користе цинк-оксид или титанијум-диоксид су добра алтернатива јер се налазе на кожи и уместо тога рефлектују УВ светлост (без апсорпције).

Храна

Вештачки заслађивачи

Вештачки заслађивачи, попут сукралозе и сахарина, могу да поремете цревну микробиоту и оштете метаболизам глукозе, што потенцијално може да доведе до метаболичких поремећаја попут дијабетеса.

Ове нискокалоричне замене за шећер често се налазе у производима који су означени као „дијетални“ или „без шећера“. Студије такође повезују унос са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести и непотребним стимулисањем апетита.

Када купујете производе будите опрезни са маркетиншким тврдњама о ниском садржају шећера и дајте предност конзумирању интегралних намирница (малине су одлична ужина са високим садржајем влакана и ниским садржајем шећера) у односу на прерађену храну и дијетална пића.

Кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе

HFCS је заслађивач који се често налази у прерађеној храни, газираним пићима, слаткишима, сосовима, житарицама за доручак, пецивима, па чак и одређеним јогуртима и ароматизованим млечним производима.

Изазива упале, ремети метаболизам и доприноси инсулинској резистенцији, нестабилности шећера у крви, гојазности и дијабетесу типа 2. Такође нуди малу хранљиву вредност и негативно утиче на ниво енергије, хормоне и метаболичко здравље.

Емулгатори

Широко коришћени за побољшање текстуре и рока трајања упаковане хране, емулгатори, како показују истраживања (на животињама) изазивају упалу црева и интолеранцију на глукозу, а многи погоршавају цревне болести попут улцерозног колитиса.

Налазе се у производима као што су сладолед, мајонез, чоколада, паковани хлеб и овсено млеко (уобичајени примери укључују полисорбат 80, карбоксиметил целулозу или CMC и карагенан).

Иако се тренутно сматрају безбедним у малим количинама, вреди обратити пажњу емулгаторе, како се истраживања на људима развијају.

Нитрити

Било да је у питању сланина, салама или виршле, већина прерађеног меса се конзервира помоћу нитрита. Ови производи могу да формирају канцерогене нитрозамине у телу и научно су повезани са повећаним ризиком од колоректалног карцинома, чије стопе расту глобално.

Светска здравствена организација саветује ограничавање уноса и посебан опрез при загревању изнад 130°C, јер се тада могу формирати нитрозамини – и повезани су са раком желуца и црева.

Вештачке боје за храну

Вештачке боје за храну се додају храни и пићима како би се створиле специфичне боје. Док се најзабрињавајући кривци – црвена 3 (Е127) и црвена 40 (Е129) – више не користе у појединим земљама, и даље се користе понсо 4R (Е124), сансет жута (Е110), хинолин жута (Е104), кармоизин (Е122) и тартразин (Е102).

И даље се сматрају безбедним генерално, али су повезане са неуроинфламацијом (што потенцијално може довести до болести попут Алцхајмерове и Паркинсонове болести), хормонским поремећајима и проблемима у понашању као што су хиперактивност и тешкоће са пажњом, посебно код осетљивих особа и деце. Постоји забринутост због њиховог утицаја на развој мозга и нервног система.

Наћи ћете их у неким газираним пићима, слаткишима, конзервираном воћу, желеима, готовим јелима.

Транс масти

Транс масти – посебно оне које су вештачки направљене – повећавају ЛДЛ (лош) и смањују ХДЛ (добар) холестерол и повезане су са хроничном упалом и срчаним обољењима. Такође могу да поремете хормонску равнотежу, оштете осетљивост на инсулин и утичу на све, од расположења и метаболизма до плодности и менструалног здравља.

Налазе се у прерађеној храни, као што су замрзнута пица, чипс, крофне, колачи и маргарин, а такође доприносе нездравој висцералној масти која се накупља око кључних органа као што су јетра и црева, што повећава упалу и ризик од бројних болести.

Ако је на етикети наведено „делимично хидрогенизовано уље“, схватите то као тренутно упозорење, док су интерестерификоване масти, хидрогенизовано биљно уље други знаци упозорења.

Кухиња

ПФА

Поседујете тефлонски тигањ? Онда сте се сусрели са ПФА (пер- и полифлуороалкил супстанцама), породицом „вечних хемикалија“ које се налазе у неким премазима против лепљења. Такође се користе за отпорност на воду или мрље у козметици, текстилу и одећи за активности на отвореном.

ПФА се невероватно споро разграђују што им омогућава да се нагомилавају у телу и животној средини, што је забрињавајуће јер су канцерогене и могу пореметити наше хормоне, смањити имунолошку функцију и изазвати репродуктивне проблеме.

Да бисте их избегли, замените тигање са непријањајућим дном за угљеничне, керамичке или нерђајући челик.

Код шминке и производа за негу коже, пазите на састојке који негде у свом називу садрже „флуор“ (перфлуорооктансулфонска киселина), посебно ако се налазе у производима за дуготрајно ношење или водоотпорним производима, јер су то често перфлуороктансулфонске киселине.

БПА

Индустријска хемикалија која се користи за производњу круте пластике, бисфенол А (или БПА) је добро проучен ендокрини ометач повезан са болестима повезаним са хормонима (као што су ендометриоза, синдром полицистичних јајника, рак јајника, дојке, простате и штитне жлезде и постпорођајна депресија) и метаболичким поремећајима. Такође утиче на когнитивне функције и повећава ризик од гојазности.

Као и перфлуороктансулфонска киселина, акумулира се у телу током времена, повећавајући дугорочни ризик од болести. Истраживање из 2020. године је пронашло БПА у урину 92 одсто одраслих у 11 европских земаља.

Ова супстанца се и даље налази у многим пластичним посудама, флашама за пиће које се могу поново пунити и облогама лименки. (ЕУ ју је забранила у материјалима који долазе у контакт са храном 2025. године).

Да бисте је избегли, пређите на стаклене посуде, купујте флаше за воду без БПА и потражите ознаку „без БПА“ на лименкама. Ако је код за рециклажу лименке 3 или 7 (погледајте зелени троугао), вероватно је да садржи облогу од БПА.

Триклосан

Постоји низ састојака у средствима за чишћење који могу утицати на људско здравље. Триклосан, антимикробно средство које је повезано са оксидативним стресом, хормонским поремећајем и генотоксичношћу (способношћу да оштети наше гене), вреди избегавати.

Испарљива органска једињења (VOC), која се налазе у састојцима као што су денатурисани алкохол (мет) и неки мириси, повезана су са раком и респираторним проблемима.

Изаберите производе за чишћење без мириса који избегавају триклосан, парабене и друге хемикалије које изазивају забринутост.

понедељак, 22. септембар 2025.
32° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом