Читај ми!

Стандард је важан – Еуро палете

Еуро палете су врста дрвених палета. У ствари, све еуро палете су дрвене палете, али нису све дрвене палете еуро палете. Звучи компликовано? Заправо није. Еуро палете имају жиг и подлежу јасном стандарду. Које су све њихове намене и предности?

Када нешто подлеже стандарду онда је тачно прописано од ког материјала се прави, којих треба да буде димензија и на који начин се прави. Тако је и са еуро палетама. Када се мисли на палете коју су направљене од дрвета, ако мислимо да оне које не подлежу стандарду, називамо их једноставно дрвене палете. Оне се разликују од стандардизованих по томе што је на њима доста тога произвољно. Све што знамо о њима су спољне димензије. Што се броја дасака од којих су састављене, њиховог размака, дебљине дасака, броја и распореда ексера – ништа од тога није прецизирано и унапред одређено. Имају своју примену и доста се користе када је складиштење и транспорт робе у питању. Међутим, зашто је онда уведен стандард и које су његове предности?

Стандардизоване еуро палете препознаћемо по томе што на себи имају EUR или EPAL жиг. Постојање жига нам говори све о тим палетама, тј. све о њима знамо унапред. Почевши од спољних димензија, које износе 1200 x 800 x 144 мм. Њихова површина је 0,96 м2. Да не буде забуне, постоје и дрвене палете које нису еуро палете, а имају исте те димензије, али то није довољно да би оне потпадале под стандард.

Пре свега, дрво тј. даске од којих се праве еуро палете морају бити термички обрађене. Оне се термички третирају на оптималној температури која није ни прениска ни превисока. Ова температура износи 56 степени Целзијуса, третирање траје минимум пола сата. Уколико би температура била виша, дрво би се могло скувати. Термичка обрада служи да се одстрани вишак влаге, али пре свега да се елиминише евентуално присуство штеточина у даскама. Не смемо дозволити да даске од којих се праве еуро палете имају црвоточине или нека слична оштећења.

Даље, еуро палете имају тачан број дасака одређене ширине и размака међу њима. Штавише, утврђена је и број ексера и њихове прецизне позиције.

Захваљујући стандарду који све детаљно прописује, знамо унапред колика је маса еуро палете. Она износи око 25 кг и варира у односу на степен влаге присутне у дрвету. Временом се еуро палете које нису биле у влажној средини, суше, те калирају у маси, док новије еуро палете имају већи степен влаге у себи. Чему све ове техничке карактеристике, и зашто уопште постоји стандард.

Наиме, од када су у употреби виљушкари било је неопходно да се еуро палете стандардизују, како би биле идеалне за премештање, утоварање и истоварање робе уз помоћ виљушкара. Док није било виљушкара и еуро палете, утовар и истовар на возове, бродове и камионе трајао је данима дуже него што је био случај након увођења стандарда, употребе виљушкара и еуро палета.

Данас је еуро палета саставни део скоро свих индустрија. Процењује се да у свету циркулише између 450 и 500 милиона еуро палета. Када кажемо циркулише – то је правилан израз зато што се еуро палете размењују међу компанијама и појединцима. Односно, да би се убрзао транспорт и дистрибуција, постоји систем у коме се роба довезе камионом на неку локацију, упакована на одређен број еуро палета. Како се еуро палете не би гомилале на једном месту, камион се враћа са истим бројем празних еуро палета, које су већ спремне чекале на месту истовара робе. То се зове размена или циркулација еуро палета. Да не постоји стандард, тј. да све еуро палете нису идентичне, размена не би била могућа.

Знамо да свака еуро палета може да поднесе терет од 1,5 тона. Ето још једне предности коришћења стандарда. Увек унапред можемо израчунати колико еуро палета нам је потребно за паковање неке количине робе, узимајући у обзир масу робе и димензије еуро палете.

Временом се свака еуро палета хаба и постаје тамнија. Зато су уведене класе. Првој класи припадају еуро палете које су новије и мање су коришћене. Оне су светлије боје, па их многи називају и светле еуро палете. Другој класи припадају еуро палете које су дуже у употреби и стога им се боја променила, а називају их још и тамним еуро палетама.

Обично се осетљивији товар, попут прехрамбених производа складишти на новијим, светлим еуро палетама. Међутим, постоје и обојене или офарбане еуро палете. Функција фарбе је да нам сигнализира да је конкретна еуро палета била коришћена за паковање и транспорт неких хемикалија које могу бити опасне, те да се стога та еуро палета не користи у будућности за паковање хране како не би дошло до евентуалне контаминације. Ове еуро палете настављају да се користе у хемијској индустрији и свима који долазе у контакт са њима јасно сигнализирају да су оне искључиво за ту намену.

Све моделе еуро палета пронађите на веб-сајту Огласико где можете видети цене, класу којој припадају, као и контакт податке продаваца и информације како да их наручите. Обезбедите да роба коју нудите својим купцима буде правилно складиштена и да се лако транспортује. Еуро палете ће вам олакшати да их распоредите по магацину, лако премештате и да увек буду спремна за утовар и транспорт.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи