Читај ми!

Добре вести за све који воле да читају – како књиге смањују стрес и јачају сан

Предности читања укључују успешнију борбу против стреса, бољи сан, па чак и дужи животни век. Ако сте страствени читалац, вероватно сте већ искусили многе предности свакодневног провођења времена уз одабрано штиво.

Добре вести за све који воле да читају – како књиге смањују стрес и јачају сан Добре вести за све који воле да читају – како књиге смањују стрес и јачају сан

Студија која је обухватила више од 3.600 учесника показала је да читање књига може продужити животни век. Читаоци књига имали су 20 посто смањење ризика од смртности током 12 година праћења, у поређењу са онима који не читају књиге.

Читање је толико важно јер промовише ментално, емоционално, па чак и физичко здравље. Умирује и подстиче мозак у исто време.

Осим тога, када читате са дететом, то помаже у изградњи снажне везе, а то нису једине здравствене предности читања.

Борба против стреса

Једна од највећих предности читања је способност да смањи стрес и промовише умирујуће, загревајуће окружење. Попут медитације, јоге и шетње на отвореном, читање је снажан начин управљања стресом и један је од најбољих начина да будете срећни.

Неколико студија доказује да је то тачно, укључујући и ону која показује да заједничко читање родитеља и малог детета смањује стрес родитеља и позитивно утиче на однос родитељ-дете.

Друга студија објављена у часопису Journal of Religion and Health показује да читање Библије ублажава релацију између стреса и наде, и помаже људима да се ослоне на добронамерне одговоре при суочавању са разним изазовима.

Једна студија са Универзитета у Сасексу чак је објавила да само шест минута читања дневно може смањити стрес за 68 процената.

Емпатија и разумевање

Читање вас може учинити разумнијим и емпатичним. Омогућава вам да „ходате у туђим ципелама“ и проширује знање о свету.

Истраживање које је укључивало 213 студената у професионалним програмима здравствених наука показало је да читање у слободно време помаже у професионалном развоју и повећава емпатију учесника.

Учесници су такође приметили да је читање у слободно време смањило стрес, побољшало мишљење и комуникацијске вештине и побољшало разумевање мањинских група.

Бољи квалитет сна

Истраживања такође сугеришу да је читање пре спавања повезано са дужим ноћним сном.

Родитељи 62 деце, старости четири године, попунили су упитник о учесталости читања пре спавања и другим варијаблама спавања. Подаци указују на то да је читање пре спавања значајно повезано са дужим укупним трајањем ноћног сна. Читање такође побољшава квалитет сна код предшколава.

Друга студија је показала и да замена 50 одсто времена проведеног испред екрана читањем књига, побољшава квалитет сна код деце.

Когнитивно здравље

Читање помаже да ваш ум буде ангажован, може да побољша функцију мозга и помаже у спречавању когнитивног пада у вези са годинама.

Студија објављена у часопису Age сугерише да свакодневни „ментални тренинг“ може побољшати функције мозга код одраслих особа. Подаци показују и да читање реченица наглас може помоћи у побољшању меморије.

Друга студија је показала да читање јача регионе мозга задужене за обраду језика и такође може позитивно утицати на сензорне и моторичке функције.

Питање дуговечности

Истраживања наглашавају везу између читања и дуговечности. Према студији објављеној у часопису Social Science and Medicine, читање књига је допринело предности преживљавања и смањењу смртности у одређеним ризичним животним ситуацијама.

Наравно, смањење стреса, побољшање сна и јачање функције мозга су важне предности читања које могу побољшати животни век и опште здравље.

Шире знање

Књиге су богат извор информација о безброј тема, пружајући читаоцима знање које се може применити у различитим аспектима живота. Студије показују да читање проширује нечију базу знања, доприносећи већој општој интелигенцији и бољем разумевању света.

Истраживање објављено у часопису Progress о развоју и понашању детета показује да је читање или изложеност књигама повезана са већим речником, општим знањем и вербалним вештинама. Такође доприноси повећању општег знања и вештини апстрактног закључивања.

Социјални контекст

Читање разноврсне литературе излаже читаоце различитим перспективама, идејама и речнику, побољшавајући њихову способност да се укључе у смислене разговоре.

Студија објављена у часопису Science открила је да читање књижевне фикције побољшава способност разумевања менталних стања других, што је кључна вештина у разговору и друштвеним интеракцијама.

Књиге, посебно оне са богатим развојем карактера ликова, могу научити читаоце о друштвеним знацима, емпатији и разумевању различитих друштвених контекста.

Студија у Reading Research Kuarterli открила је да је знање читања директно повезано са побољшаним способностима писања и говора, побољшавајући укупне комуникацијске вештине. Истраживања показују да ангажовање прича помаже у развоју емпатије и друштвене вештине, док читаоци уче да виде свет из угла других.

Критичко читање, посебно нефикција и сложена литература, подстиче критичко мишљење охрабрујући читаоце да анализирају, процењују и синтетизују информације.

Редовно читање тако побољшава вештине критичког мишљења, омогућавајући појединцима да боље обраде и преиспитују информације.

Креативност и машта

Читање, посебно белетристика, подстиче машту и подстиче креативно размишљање.

Према истраживању објављеном у часопису Creativiti Research Journal, вероватније је да ће се читаоци фикције бавити креативним размишљањем и решавањем проблема у односу на друге људе.

Побољшање концентрације и менталног здравља

Читање захтева сталну пажњу, што помаже у побољшању концентрације и фокуса. Редовни читаоци показују бољу концентрацију и когнитивну издржљивост у поређењу са онима који не читају.

Читање може бити и облик менталног бекства и опуштања, смањујући стрес и анксиозност.

Показало се да библиотерапија, или употреба књига у терапеутске сврхе, побољшава исходе менталног здравља пружајући осећај удобности и разумевања.

субота, 10. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару