У суботу почиње „Винска визија Отвореног Балкана“, жири већ дегустира и оцењује

Убрзо ћемо знати која су вина најбоља у Србији. „Винска визија Отвореног Балкана“ је све значајнији фестивал у Европи и свету, а отвара се у суботу – долазе винари из 34 земље и близу 400 дистрибутера и увозника. Данас је жири дегустирао и оцењивао вина, а која су најбоља знаћемо у недељу.

Балкан има четири годишња доба, квалитетну земљу и идеалну климу за гајење винове лозе и по тим карактеристикама ни у чему не заостаје за Провансом и Тосканом, тврде стручњаци. Последњих година производња вина у Србији доживљава експанзију.

„Ми смо уз помоћ државе са тим субвенцијама помогли да винари озидају винарије, да створе амбијент да купци, дитрибутери и инфлуенсери који су реномирани кад дођу да виде да се ту нешто ради. Посадили су се виногради, наравно ту је и та опрема, тако да смо успели и да тај део прикажемо свету да овде вреди улагати, да су наши винари то озбиљно схватили и ми се трудимо да наступамо што боље и у наредном периоду и биће то све боље и боље“, каже директор Винске визије Отвореног Балкана, Стеван Рајт.

И производња и потрошња вина подлежу трендовима. Тако је у целом свету.

„Потрошња црвених вина глобално пада, код нас је то у последње две године поприлично видљиво и да се генерално публика која пије црвена вина окреће ка нежнијим, лаганијим сортама попут пино ноара и прокупца што је за наше произвођаче прокупца јако добро, исто тако бела вина су тренд у Србији, постају полако и пенушава вина, све више и више се пију и оно што вероватно сваки винопија зна да је тамјаника сасвим сигурно најпопуларније бело вино на нашим просторима“, наводи уредник магазина Вино и фино, Игор Луковић.

Винска визија Отвореног Балкана почиње у суботу, а пре него што крене гужва, 25 чланова жирија већ дегустира и оцењује вина. Резлтати ће бити саопштени у недељу.

„Нека ваша вина су изврсна, нека не, јер једноставно ти произвођачи нису имали прилику да виде и уче од бољих, зато су овакве манифестације добра прилика за винаре да се пореде са конкуренцијом и пробају разна вина. Има одличних локалних сорти и много лепих личних прича које стоје иза тога и које би могле у књигу да се сместе“, истиче магистар за вина, Велика Британија, Керолајн Гилби.

У миру и тишини чланови жирија дегустирају вина. За њих је то озбиљан посао јер не желе да икога оштете. С друге стране, за посаетиоце манифестације од 22 до 25 новембра, дегустација вина биће чисто задовољство.

четвртак, 20. новембар 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом