Читај ми!

Како нас наша опсесија да ствари буду боље чини несрећним

Од жеље да имамо бољи паметни телефон, до незадовољства животом, основни узрок наше несреће лежи у томе што смо предиспонирани да стално замишљамо како ствари могу бити боље него што јесу.

Како нас наша опсесија да ствари буду боље чини несрећним Како нас наша опсесија да ствари буду боље чини несрећним

Већина људи је инхерентно пристрасна према негативности. На питање: „Како би нешто могло бити дугачије?" углавном замишљамо начине на које би то нешто могло бити боље. Другим речима, замишљамо да је оно што тренутно имамо у реду, али оно што бисмо могли да имамо је далеко боље. Чини се да се ова пристрасност јавља међу свим културама и типовима личности.

Можда бисмо били срећнији када бисмо схватили да живот може бити много гори, напомиње Џони Томсон, професор филозофије на Оксфорду. 

Вредност није апсолут, већ поређење. Да ли ћемо нешто назвати добрим или лошим зависи у потпуности од наших очекивања. На пример, када купимо нови телефон, мислимо да је то добро, јер онај који смо имали раније био је лош.

Али ове врсте компаративних вредносних судова функционишу у оба смера. Други пример: Задовољни сте својим двориштем, лепо одржавате травњак, имате лепо цвеће и неколико дивних воћки. Али онда сте отишли рођаку или пријатељу у посету и остали задивљени неговим двориштем, као да сте видели Семирамидине висеће вртове. Када сте се вратили кући, ваше двориште вам је изгледало јадно.

Као што је Теодор Рузвелт једном рекао: „Поређење је лопов радости“, и био је у праву, додаје професор Томсон.

Према недавној студији, ова тенденција упоређивања са другима је нешто што је урођено људској психи. Међутим, ако ближе погледамо ефекте, то би нам можда помогло да „завиримо у људску природу“ и „објаснимо зашто је људима тако тешко да постану срећнији“.

Ствари би могле бити боље

Године 2022. психолози Адам Мастројани и Итан Лудвин-Пири, објавили су рад у коме су истраживали како и зашто стално процењујемо ствари. У осам различитих студија, и без обзира на то како су поставили или формулисали своје упитнике, открили су да ће људи увек упоређивати оно што имају са супериорном верзијом.

На послу кукамо шта би све могло бити боље. У нашим односима маштамо о томе како би се наш партнер могао променити. И у року од неколико минута након куповине нечег новог, замишљамо начине на које би то могло бити боље. „Не можемо пронаћи ниједну ствар коју људи у просеку замишљају да је гора. Нити смо пронашли било коју групу људи која то не чини“, примећују Мастројани и Лудвин-Пири.

Чудна ствар у овој психологији поређења је, међутим, да ретко замишљамо начине на које ствари могу бити горе. А ствари увек могу бити горе. Наш рад би могао да буде много мање плаћен, партнери би могли да буду неверни, а наши телефони могу да имају батерију која се празни сваког сата. Оно што тренутно имамо боље је од бесконачно много могућих горих светова. Али наши умови не раде тако. Како новине кажу: „Када људи замишљају како би ствари могле бити другачије, готово увек замишљају како ствари могу бити боље.“

Пут до незадовољства

Постоје два истраживања која потврђују ову тезу. У првом, истраживачки тим је представио насумично изабране ставке пред 243 особе. Затим су питали учеснике како би ове ставке могле бити другачије. На пример, постављали су питања попут: „Како би Јутјуб могао да буде другачији?“ или „Како би време могло бити другачије?“ Оно што су открили је да за сваку појединачну ставку људи замишљају како може бити боља. Јутјуб би могао да има мање реклама, а време би могло да буде сунчаније. На питање како би њихови животи могли бити другачији, испитаници су рекли да би могли бити богатији.

Истраживачки тим је поновио студију са Пољацима, а затим Кинезима, а резултати су били исти. Људи су само боље замишљали ствари. Тим је чак променио формулацију питања како би избегао припремање одређених одговора – на пример, „Како ово може бити боље или горе?” Упркос томе, људи су у углавном замишљали како ствари могу бити боље.

У другој студији, тим је покушао да изолује да ли би одговори били различити у зависности од типа личности особе. Имали су 250 учесника који су попунили упитник личности и поново поставили питања. 

„Ови резултати су нас заиста изненадили. Помислили бисте да ће депресивни, анксиозни и неуротични људи посебно моћи да размишљају о томе како ствари могу бити боље, или да ће увек бринути о томе како би ствари могле да се погоршају. Али не, изгледају исто као и сви други“, установили су истраживачи.

I can’t get no satisfaction

Зашто наш мозак функционише на овај начин? Зашто смо природно пристрасни да будемо негативни? Како истраживачи наводе, не знамо. Можемо да нагађамо – можда су наши еволуциони преци били успешнији у размножавању ако су били песимисти – али у суштини не знамо. 

Можда бисмо сви били срећнији када бисмо прихватили да ствари могу бити много горе. Онда бисмо можда били захвалнији за оно што имамо и још више ценили добро у стварима, закључује професор Џими Томсон.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару