Читај ми!

Нова драма у "OpenAI"-ју: Запослени прете масовним одласком у „Мајкрософт“ уколико се Алтман не врати

У напетом развоју ситуације у компанији "OpenAI", више од 500 запослених тражи оставку Управног одбора након шока због отпуштања извршног директора компаније Сема Алтмана. Један од чланова одбора „подржао своју смену“.

Нова драма у "OpenAI"-ју: Запослени прете масовним одласком у „Мајкрософт“ уколико се Алтман не врати Нова драма у "OpenAI"-ју: Запослени прете масовним одласком у „Мајкрософт“ уколико се Алтман не врати

У технолошкој компанији која је прошле године захваљујући ChatGPT-ју привукла пажњу широм планете, чак 550 од 700 запослених захтевало је, у отвореном писму, оставку Управног одбора и нагласило да би могли напустити компанију уколико Сем Алтман не буде враћен на посао.

Алтман је, на изненађење Силицијумске долине, без икакве најаве отпуштен у петак.

Изненадни потез Управног одбора разљутио је већину запослених у компанији. У писму упућеном преосталим директорима "OpenAI"-ја запослени наводе: „Ваши поступци су учинили очигледним да нисте у стању да надгледате рад 'OpenAI'-ја. Нисмо у могућности да радимо за оне или са таквим људима ако нису компетентни, способни да расуђују и да воде рачуна о мисији компаније и запосленима“.

Додаје се да би потписници могли да се придруже Алтману и бившем председнику компаније, Грегу Брокману, у „Мајкрософту“ након што је америчка технолошка компанија објавила да је ангажовала двојац да води нову истраживачку јединицу за вештачку интелигенцију.

Мајкрософт је највећи акционар "OpenAI"-ја и убрзо након вести о отпуштању Алтмана, компанија се огласила тврдећи да „остаје посвећена“ свом партнерству са фирмом.

Ми, доле потписани, можемо да одлучимо да дамо оставке у 'OpenAI'-ју и придружимо се новонајављеној подружници 'Мајкрософта' коју воде Сем Алтман и Грег Брокман. Ми ћемо предузети овај корак одмах, осим ако сви садашњи чланови одбора не поднесу оставке... и не врате Сема Алтмана и Грега Брокмана на посао“, поручили су запослени.

"OpenAI" је до петка водио Алтман. На месту извршног директора заменила га је Мира Мурати. Непрофитни одбор сада се састоји од четири члана: Иље Суцкевера који је на челу научног тима "OpenAI"-ја, оснивача веб-сајта Quora Адама ДиАнђела, технолошке предузетнице Таше Маколи и Хелен Тонер, директорке Центра за безбедност и нове технологије Универзитета Џорџтаун.

На опште изненађење, Суцкевер је изгледа подржао сопствено уклањање из Управног одбора, као један од 550 потписника отвореног писма.

Шеф научног тима "OpenAI"-ја признаје да жали због своје улоге у Алтмановом одласку.

У посту на Иксу, некадашњем Твитеру, написао је: „Дубоко жалим због свог учешћа у поступцима Одбора. Никада нисам намеравао да нанесем штету 'OpenAI'-ју. Волим све што смо заједно изградили и учинићу све што могу да поново ујединим компанију“.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво