Читај ми!

"OpenAI" би да врати Сема Алтмана, отпуштени директор „амбивалентан“

Управни одбор "OpenAI"-ја преговара са Семом Алтманом о његовом враћању у компанију на место извршног директора. Неименовани извор наводи да је Алтман, којег је одбор отпустио у петак без претходног обавештења, „амбивалентан“ у погледу повратка и да би желео значајне промене у управљању фирмом.

Извор близак отпуштеном извршном директору Сему Алтману открива да се Управни одбор компаније "OpenAI", у принципу, сложио да поднесе оставку и да дозволи Алтману и председнику и суоснивачу компаније Грегу Брокману да се врате.

Међутим, Управни одбор се изгледа премишља јер је пропустио рок да до 17 часова у суботу поднесе оставку.

Ако Алтман одлучи да оде и покрене нову компанију, многи запослени би сигурно отишли са њим. Алтман који води разговоре са компанијом, само дан након што је свргнут с позиције извршног директора компаније, демонстрира да је "OpenAI" без њега „у стању слободног пада.

Неколико сати након што је Алтман смењен, Грег Брокман, председник "OpenAI"-ја и бивши председник одбора, поднео је оставку, а њих двојица су разговарали са пријатељима и инвеститорима о покретању друге компаније.

Низ виших истраживача такође је дао оставку у петак, а људи упознати са дешавањима у компанији кажу да се још запослених спрема за одлазак.

Највећи инвеститор "OpenAI"-ја, „Мајкрософт“, огласио се поводом дешавања протеклих дана и у изјави, убрзо након Алтмановог отпуштања, наглашено је да компанија „остаје посвећена“ свом партнерству са фирмом.

Међутим, инвеститори нису били упозорени нити су добили прилику да процене одлуку одбора да уклони Алтмана.

Уклањањем Алтмана "OpenAI" гурнут на клизав терен

Као заштитно лице компаније и најистакнутији глас у области развоја вештачке интелигенције, уклањање Алтмана помера будућност "OpenAI"-ја на клизав терен неизвесности, у време када се конкуренција утркује у сустизању огромне популарности ChatGPT-ја.

Портпарол компаније "OpenAI" није одговорио на захтев портала The Verge за коментар о томе да ли је Алтман разговарао о повратку са одбором. И портпарол „Мајкрософта“ одбио је да дâ коментар.

Управни одбор компаније "OpenAI" чине Иља Суцкевер, извршни директор веб-сајта Quora Адам Ди’Анђело, бивша извршна директорка "GeoSim Systems" Таша Маколи и Хелен Тонер, директорка стратегије у Центру за безбедност и нове технологије Џорџтауна.

За разлику од колега у традиционалним компанијама, овај одбор нема задатак да јури за максималном вредношћу за акционаре, а ниједан од чланова нема власнички капитал у компанији "OpenAI". Уместо тога, њихова мисија је да обезбеде стварање „широко корисне“ опште вештачке интелигенције.

Иља Суцкевер, који је такође суоснивач "OpenAI"-ја и на челу је истраживачког тима компаније, био је кључна особа у свргавању Алтмана, навело је више извора. Његова улога у пучу указује на борбу за превласт између истраживачке и производне стране компаније, наглашавају извори.

На позицији извршног директора "OpenAI"-ја, Сема Алтмана заменила је Мира Мурати, која је у компанији од 2018. године. Муратијева је инжењерка и менаџерка позната по изузетном доприносу у развоју вештачке интелигенције. Рођена је у албанском граду Валони 1988. године, а школовала се у САД и Канади.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара