Читај ми!

Ко је Мира Мурати, Aлбанка на челу "OpenAI"-ја

Након изненадног и принудног одласка Сема Алтмана са чела фирме, привремени извршни директор компаније "OpenAI" је Мира Мурати. И док се прича о Алтмановом повратку, јавност интригира 34-годишња Албанка, а главно питање је зашто је Управни одбор компаније наговестио да прва дама ChatGPT-ја није добро трајно решење?

Донедавно (само) технолошка директорка Мира Мурати, именована је за привременог генералног директора "OpenAI"-ја. Мира Мурати, наводи се у саопштењу компаније "OpenAI" чланица је лидерског тима компаније већ пет година. Играла је кључну улогу у еволуцији компаније у глобалног лидера на пољу вештачке интелигенције.

У саопштењу у петак, компанија је навела да Мира доноси јединствен скуп вештина, разумевање вредности, операција и пословања компаније, и већ води истраживања, развој производа и безбедносне функције компаније.

Читајући све ове похвале које је компанија упутила Муратијевој, рекло би се да је права особа одабрана за позицију извршног директора. Ипак, у компанији наглашавају да је планирано је да води "OpenAI" док трајни наследник Сема Алтмана, који је отпуштен, не буде пронађен.

Како ствари стоје, та потрага би могла да буде прекинута изненада као што је и почела јер Управни одбор "OpenAI"-ја наводно преговара о Алтмановом повратку на чело компаније.

Док се то не буде десило (ако се буде десило), актуелна директорка је у жижи јавности, а међу безброј питања која се намећу, посебно се истичу два: ко је Мира Мурати и зашто Управни одбор наговештава да прва дама ChatGPT-ја није добро трајно решење, то јест да је дорасла томе да води компанију, али не и да у потпуности замени Сема Алтмана?

Рођена у Албанији, у граду Валони 1988. године, а одрасла у Канади, Мира Мурати уложила је велики труд да научи и стекне искуство на пољу математике, машинства и менаџмента.

По образовању је машински инжењер. Као врло млада, демонстрирала је сјајне вештине инжењера тако што је направила хибридни тркачки аутомобил током студија на Дартмуту, колеџу у Њу Хемпширу, у Сједињеним Америчким Државама.

Радила је у ваздухопловству, аутомобилској индустрији, на развоју виртуелне (ВР) и проширене стварности (Augmented reality). Компанији "OpenAI" придружила се 2018. године, након што је у биографију уписала и рад у компанији Илона Маска, „Тесли, где је играла кључну улогу у развоју модела Икс, и Лип моушну, старт-апу који је развио рачунарски систем за праћење покрета руку и прстију.

Према речима 34-годишње Албанке, управо рад у „Тесли“ изложио ју је вештачкој интелигенцији и инспирисао је да тражи посао у тој области.

Годинама је радила у "OpenAI"-у без много експонирања, надгледајући развој револуционарних производа као што су ChatGPT и DALL-E.

Иако је од прошле године носила титулу технолошког директора, садашњи и бивши запослени кажу да је Мира била главна и када су операције компаније у питању. Водила је рачуна о томе да инжењери развијају верзије ChatGPT-ја према распореду.

Такође је била задужена за комуникацију са „Мајкрософтом“, инвеститором и партнером који је применио технологију развијану у "OpenAI"-ју, и помогла је у обликовању политику компаније о вештачкој интелигенције у Вашингтону и Европи, наводи Њујорк тајмс.

Она има доказану способност да окупи тимове са техничком стручношћу, комерцијалном проницљивошћу и дубоким уважавањем важности мисије. Као резултат тога, Мира је помогла у изградњи неких од најузбудљивијих технологија базираних на вештачкој интелигенцији које смо икада видели“, написао је Сатја Надела, извршни директор Мајкрософта, у чланку о Мири који је објавио магазин Тајм.

Муратијева је преузела одговорност за дистрибуцију генератора слика, алата названог DALL-E, и генератора текста, суперпопуларног ChatGPT-ја, који је након представљања прошле године привукао стотине милиона корисника.

Како су ова два пројекта добијала на популарности, Мира је све чешће почела да се појављује у медијима, на конференцијама.

Веома је важно приближити јавности ове технологије, али на начин који је одговоран и безбедан“, рекла је Муратијева прошле године гостујући у емисији Тревора Ное The Daily Show.

Ако градите интелигенцију, то је тако кључна јединица универзума да утиче на све. Шта може да буде инспиративније од подизања и повећања колективне интелигенције човечанства?“, поручила је Мира Мурати у августу на једној конференцији у Силицијумској долини.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара