Читај ми!

Дигитално емитовање радијских програма у ДАБ+ мрежи

Шта је ДАБ? ДАБ (Digital Audio Broadcasting) jе систем емитавања радио програма преко земаљске мреже предајника, што значи да се сигнал простире кроз етар, а за пријем је потребан радио пријемник и антена. Исти је принцип као код ФМ емитовања. Заједничко за оба система је што су радијски канали бесплатни за слушаоце без месечне надокнадe провајдеру. Два система се разликују у начину преноса сигнала, ФМ је аналогни систем, ДАБ је дигитални.

Дигитално емитовање радијских програма у ДАБ+ мрежи Дигитално емитовање радијских програма у ДАБ+ мрежи

Основна разлика ДАБ система или његове савременије верзије ДАБ+ у односу на ФМ је што је  дигиталном технологијом могуће више радијских програма кодирати и мултиплексирати на један ВХФ канал. То значи да један предајник у ДАБ+ систему емитује десет и више радио станица, а у ФМ технологији један предајник емитује једну станицу.

Фреквенцијски спектар је већ засићен бројним радио станицама у ФМ емитовању које имају дозволе за локално, регионално или национално емитовање. ДАБ платформом се отвара нови простор за радио станице, а слушаоци добијају квалитетан звук, без сметњи у пријему са могућностима бројних сервис.

ДАБ+ систем припада зеленој технологији. Овом платформом се штеди енергија простом заменом десет и више предајника у ФМ технологији за један у ДАБ+ технологији. Знатно мања потрошња електичне енергије сврстава ДАБ+ систем у „зелено емитовање“. Спектрална ефикасност је такође значајно боља код ДАБ+ система него код ФМ  због знатног смањења нејонизирајућег елекромагнетног зрачења по емисионој локацији.

ДАБ у свету

Норвешка је једина земља у свету која је сасвим прешла на емитовање радијских програма у ДАБ технологији и искључила ФМ предајнике. Све остале земље имају оба система: аналогни ФМ и дигитални ДАБ. Ова два система су комплементарна, не искључују један другог те није услов да би нови систем растао стари мора да буде искључен. Управо зато већина земаља користи ДАБ и ФМ паралелно. Неке радио станица прошире зону покривања, на пример у ФМ мрежи имају регионално покривање а у ДАБ-у национално, док друге станице користе ДАБ мрежу за сасвим нове садржај који ће представити слушаоцима.

Најмање интересовања за ДАБ мрежу је у оним државама које су у ДАБ пресликале садржај станица из ФМ мреже јер је слушаоцима битнији садржај него дигитални или аналогни начин преноса.

Неке државе имају званичне ДАБ+ мултиплексе, њих 30 широм Европе и света, док још у 28 земаља међу којима је и Србија ДАБ+ постоји као пилот пројекат. https://www.worlddab.org/countries

Проценти покривености становништва ДАБ+ сигналом у земљама ЕУ су високи и крећу се од 42 % у Француској која је на дну табеле у ЕУ до Италије од 86%, Немачке 98%, Велике Британије 97% или Данске која је на врху листе са 99,9 % (подаци WorldDAB)

Како је у нашем региону?

Хрватска има један мултиплекс и покривеност становништва од 90%, а Словенија има 2 мултплекса и покривеност 85%. Црна Гора је покренула пилот пројекат који покрива само становнике Подгорице и Даниловграда (подаци WorldDAB).

ДАБ+ у Србији

Са емисионе станице Авала почело је емитовање програма Радио Београда у ДАБ+ технологији 23. новембра 2018. године са програмима Радио Београда (Радио Београд 1, Радио Београд 2 и 3, Радио Београд 202). 

Предајничка ФМ мрежа Радио Београда била је тешко оштећена у НАТО бомбардовању. Извесни помак је инвестиција Владе Републике Србије претходних неколико година што је довело до обнове емисионих локација и антенских стубова као и до инвестирања у савремену ДАБ+ технологију. Овај пројекат води Јавно предузеће Емисиона техника и везе.

Пилот ДАБ+ мрежа се емитује са шест емисионих станица: Авала, Црвени Чот, Суботица, Овчар, Тупижница и Јастербац. Са ових локација је ДАБ+ сигналом покривено 78% становништва Србије.

Са карте се може видети да се у великим градовима може слушати дигитални ДАБ+ радио: Београд, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Панчево, Сремска Митровица, Шабац, Пожаревац, Смедерево, Зајечар, Параћин, Ћуприја, Чачак, Краљево, Крушевац, Ниш, Лесковац и други мањи градови и места.

ЈП Емисиона техника и везе планира да прошири емитовање ДАБ+ сигнала са четири нове локације:

  • Емисиона станица Црни врх Јагодина што би омогућило покривање Јагодине и Крагујевца са околним местима
  • Емисиона станица Црни врх Пирот чиме би се решило покривање града Пирота и аутопута на краку према граници са Бугарском
  • Емисона станица Бесна кобила која би омогућила дигитални радио у Врању и околним местима и крак ауто пута према граници са Македонијом
  • Емисона станица Копаоник која би довела дигитални радио до Новог Пазара и Рашке са околним местима и покрила западни крак будућег ауто пута ка Црној Гори.

Осим покривености дигиталним сигналом територије градова и села у нашој земљи важна је покривеност ауто путева кроз Србију квалитетним, чистим дигиталним сигналом јер се радио највише слуша у колима.

ДАБ+ мрежу у Србији, што је дугорочни план ЈП Емисиона техника и везе, можемо сматрати завршеном када се успостави коначна мрежа за емитовање дигиталног радија у ДАБ+ формату са 30 емисионих станица. Тиме би достигли 98 % покривености становништва, 93% територије, 100 % ауто-путева и 98% главних магистралних путева. По завршетку овог циља дигитална ДАБ+ мрежа би била стављена у комерцијалну екслоатацију.

Како слушати радијске програме који се емитују у ДАБ+ систему

За пријем ДАБ+ сигнала неопходан је ДАБ+ радио пријемник. На ДАБ+ радијском пријемнику могу се слушати и ДАБ+ и ФМ станице. Овај радио има селектор на коме се бира да ли укључујете ДАБ+ или ФМ пријем сигнала.

Радијски пријемници се већ налазе у продаји у боље снабдевеним радњама техничке опреме.

ДАБ+ радио у колима

Новији модели аутомобила имају ДАБ+ пријемнике на којима се може слушати и дигитални и класични ФМ радио. Избор се такође врши преко селектора где возач бира који ће сигнал слушати.

Понуда у пилот ДАБ+ мрежи

Тренутно се у Србији могу слушати 12 радијских канала у пилот мрежи. То су: Радио Београд 1, Радио Београд 2/3, Радио Београд 202, РТС Плетеница, РТС Џубокс, РТС Рокенролер, РТС Вртешка, Хит ФМ, Плеј радио, Радио С1, Радио С2 и Каролина.

Ексклузива ДАБ+ мреже или оно што не можете слушати на ФМ таласима су музички жанровски канали Радио Београда: РТС Плетеница (народна музика), РТС Џубокс (евергрин), РТС Рокенролер (рок и поп музика), РТС Вртешка (програм за децу). Канали су базирани на богатом Звучном архиву Радио Београда који се дигитализује уз помоћ Владе Републике Србије. Наш архив је најбогатији у овом делу Европе па Радио Београд који ове године обележава 99 година свог постојања на овај начин отвара архив свим нашим грађанима. Канали се могу пратити и на ОТТ платформи РТС Планета на рачунару или преко апликације за мобилне телефоне.

Зорана Бојичић
Извршни директор Сектора технике и продукције Радио Београда

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару