Деведесети рођендан царице која је срушила предрасуде 

Јапанска царица Мичико, супруга бившег цара Акихита, прославила је ових дана јубиларни 90. рођендан, читајући наглас са супругом јапанску књижевност и опорављајући се од тешког прелома који је недавно задобила. 

У царској палати Сенто у Токију, скромно и у кругу породице, јапанска царица емерита Мичико, прославила је у недељу деведесети рођендан, иако је на рехабилитацији због недавне повреде ноге, пише Japan Times.

Супруга бившег цара Акихита, који је такође напунио 90 година крајем прошле године, задобила је прелом десне бутне кости након пада у палати 6. октобра, после чега је подвргнута операцији од које се успешно опоравља. 

Фокусирана је на рехабилитацију и, иако у инвалидским колицима, и у позним годинама, свакодневно ради на томе да што пре поново самостално прохода, како би се вратила својој уобичајеној рутини, јутарњим и вечерњим шетњама. 

Уместо шетњи, са супругом је након операције започела нову праксу заједничког читања књига наглас. Како наводе јапански медији, тренутно читају књигу о рату на Окинави, Шуија Икемијагушикуа.

Мајка актуелног цара Нарухита прва је "обична грађанка", која је 1959. ушла у царску породицу, удајом за престолонаследника кога је упознала на тениском турниру две године раније. Њихово венчање, које су милиони Јапанаца пратили преко тек купљених нових чуда технике, телевизора, допринело је да се премости јаз између царске породице и грађанског сталежа.

Рођена као Мичико Шода, царица потиче из угледне породице у академским и индустријским круговима, чији су припадници били и добитници престижног ордења из области културе. 

Дуговечност и виталност царски пар дугује свакако и спортском начину живота, а тенис, који их је спојио,  наставили су да играју и у позним годинама. 

 

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи