Од Насиних наочара до паметних сатова

Насине наочаре, паметни сат за децу – то је само део иновација које су представљене у Београду. Софтвери и апликације за неке од ових геџета, биће креирани у Београду, где је отворен развојни центар компаније "Девлоџик".

Представљене су готово 3.000 долара вредне наочаре помоћу којих ће Насини астронаути у свемиру радити поправке, а могу их користити и слабовиди којима ће гласом читати текстове.

"Можете да усликате новине које желите да прочитате, наочаре ће то да скенирају, вама презентују текст, да га зумирају, промене контраст и да добијете војс аутпут свега тога", објашњава андроид девелопер Алмина Хаскић.

Паметни сат за децу омогућава родитељима да у сваком тренутку знају где им је дете, да га позову и пошаљу му СМС поруку, а деца могу да притиском на паник-дугме активирају истовремени позив на пет бројева".

"Поседује основна праћења, тј. карактеристике ГПС-а, WiFi-а – значи чак и кад сте у згради у неком затвореном простору можете видети са неком апроксимацијом где се уређај, односно дете налази", објашњава Надир Горана из "Девлоџика".

Гугл глас уређај служи професионалцима, док су им руке заузете, да гласом затраже одређене податке које ће видети у горњем десном углу ока. Већ га користе стоматолози.

"Кад ради операцију зуба, он види малу слику рендгена тог дела зуба или тог корена. Може уносити одређене информације, може видети следеће пацијенте, може видети претходне дијагнозе", истиче програмер Дино Османовић.

Запослили су петоро младих информатичара који ће на радном месту моћи не само да раде, већ да вежбају и одмарају.

"Људи који су први почели овде да раде одмах су се укључили у неке од значајнијих пројеката који већ постоје тако да у неком наредном периоду идеја нам је да направимо синергију људи који ће радити у Београду и других земаља", објашњава Иван Драгошан из те компаније.

Харис Мемић, оснивач "Девлоџика", каже да су планирали да запосле до 60 људи. "Тај број бисмо волели да држимо малим јер једна фирма мора бити заједница. Кад је мањи тим лакше је управљати и делити исте вредности заједнице", истиче Мемић.

Компанија тренутно ради на више пројеката за стартап фирме из Силицијумске долине, а један од њих је ДНК анализа за превентивно лечење разних болести. Предности аутсорса су у томе што стручњаци остају у нашој земљи и доприносе њеном развоју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару