Специјалним дроновима снимају топљење леда на Гренланду

Нови тип беспилотне летелице користи се однедавно за прелетање Гренланда и снимање топљења леда. Истраживачи из целог света помно прате тај процес. Лед на копну се много брже топи него што се очекивало, што ће имати велике последице по градска подручја широм света.

Климатске промене на Гренланду се пажљиво посматрају, не само на земљи него и уз помоћ камера на дроновима. Нови тип беспилотне летелице је тамо имао светску премијеру, а научници очекују да ће им пружити одговоре на нека питања.

Професор Џејсон Бокс је пасионирани љубитељ снега и леда, један од водећих светских истраживача процеса топљења леда на копну. Са великим интересовањем ишчекује резултате својеврсне експедиције са беспилотном летелицом. Ипак, није све прошло без проблема.

„Ово је узбудљиво. Дрон је веома осетљив на ветар на Гренланду, постоје чудне турбуленције које долазе од планине, па је лансирање беспилотне летелице било отежано. Ово је ипак сјајно, удружили су се забава и наука“, каже професор Бокс.

Последице већег топљења леда и друге климатске промене могу бити драматичне за цео свет. Ниво мора би у најгорем сценарију који прогнозирају стручњаци Уједињених нација, могао порасти и за један метар до краја века, а не треба заборавити ни чињеницу да су многи велики градови у свету на нивоу океана.

На Гренланду Џејсон Бокс и његове колеге прате путању лета дрона на компјутерском екрану.

„Уз ову нову платформу, у могућности смо да измеримо колико сунчеве светлости лед упија и по томе видимо колико је топљење леда. Само у протеклих седам година предњи део леденог покривача се повукао за око 80 метара. Овде долазим већ 20 година, али сам донекле изненађен колико се крајолик променио, нисам га препознао“, истиче Бокс.

Један од разлога за крупне климатске промене јесте у томе да се температура на Арктику повећала за готово два степена Целзијуса од 1900. године, што је готово два пута више него у другим деловима Земље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару