Читај ми!

Историјска одлука суда: Гугл је монополиста и противзаконито доминира интернет претрагом

„Гугл“ илегално искоришћава доминантност свог интернет претраживача како би згњечио конкуренцију и угушио иновације, историјска је одлука суда у САД која би могла да доведе до сеизмичких промена у технолошком свету.

Након што је проучио све доказе, укључујући и сведочења високих челника „Гугла“, „Мајкрософта“ и „Епла“ током процеса који је почео прошле године, окружни судија у Вашингтону Амит Мехта саопштио је своју одлуку.

„Пажљиво прегледавши све доказе и узевши у обзир сведочења, суд је дошао до закључка: 'Гугл' је монополиста и понашао се тако да задржи свој монопол“, написао је Мехта у својој 277 страница дугачкој одлуци.

„Доминација 'Гугла' на тржишту интернет претраге је доказ монопола“, наводи суд, додајући да компанија контролише 89,2 одсто тржишта, а када се узму мобилни уређаји тај удео расте на чак 94,9 одсто.

Дугоочекивана одлука америчког окружног судије дошла је годину дана након што је америчко Министарство правде покренуло низ мера и тужби против „Гугла“ у највећем антимонополском окршају у последњих неколико деценија.

Одлука суда је огроман ударац за „Алфабет“ у чијем власништву је и „Гугл“ и могла би да потпуно промени пословање технолошких компанија. Стручњаци је описују као егзистенцијалну претњу по „Гугл“ и његову доминацију у претраживању интернета и веома профитабилном послу онлајн маркетинга.

Казне и други правни лекови биће одлучени у наредном саслушању, али су власти тражиле „структурно олакшање“ које би у теорији могло да значи и разбијање компаније.

Милијарде потрошене да се угуши конкуренција

Из „Алфабета“ су саопштили да ће се жалити на одлуку суда.

„Суд препознаје да 'Гугл' нуди најбољи претраживач, али закључује да ми не би смели да га учинимо лако доступним“, наводе из компаније.

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд назвао је одлуку „историјском победом за амерички народ“.

„Ниједна компанија, колико год била велика или утицајна, није изнад закона. Министарство правде ће наставити да снажно спроводи антимонополске законе“, истакао је Гарланд,

Амерички федерални регулатори су такође поднели тужбе против других технолошких џинова „Мета платформи“, „Амазона“ и „Епла“, такође за незаконито монополистичко понашање.

Тужиоци су у случају против „Гугла“ суду изнели доказе да је компанија методично гушила конкуренцију како би заштитила свој претраживач који је постао централни део њене дигиталне маркетиншке машинерије која је генерисала скоро 240 милијарди долара прихода прошле године.

„Гуглов монополски положај му је омогућио да наплаћује оглашивачима неоправдано високе цене за своје услуге, истовремено уживајући луксуз да не мора да инвестира више времена и новца у поправљање квалитета свог претраживача“, истакли су тужиоци.

Аргумент који је судија Мехта посебно истакао као проблематичан јесте то што је „Гугл“ годишње трошио милијарде долара како би код произвођача паметних телефона и других уређаја обезбедио да његов претраживач буде инсталиран и постављен као подразумеван, односно "default" опција.

Примера ради, само 2021. године компанија је потрошила 26 милијарди долара како би код произвођача обезбедила тај статус свом претраживачу.

Мехта је о важности статуса подразумеваногпретраживача навео пример „Мајкрософтовог“ Бинга, који има удео од 80 одсто тржишта корисника Еџ претраживача. Судија је рекао да то показује да други претраживачи могу да буду успешни уколико Гугл није одмах понуђен као „подразумевана“ опција.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару