Читај ми!

ДВД диск са 212.000 пута већим капацитетом?

Аустралијски научници тврде да су произвели ДВД диск на који се може ставити 1.000 терабајта података, односно један петабајт.

То је запањујућих 212.000 пута већи капацитет од регуларног, садашњег капацитета од 4,7 гигабајта, што значи да би 40.000 филмова високе дефиниције (HD) могло да се стави на овај нови ултра-ДВД формат.

Дискови користе ласере за писање информација смањених до девет нанометара, омогућавајући прављење дискова са великим капацитетом складиштења.

ДВД се сматра већ застарелим форматом, а вртоглаво је „пао“ у последњих неколико година са успоном „блу-реја“ и „клауд“ складиштења.

Но, са овим новим диском би могао да се врати на велика врата!

Претходна верзија ДВД дискова је била лимитирана оним што се зове ограничење преламања светлости. 

Сматрало се да светлост не може бити мања од 500 нанометара, што значи да је ДВД досегао „плафон“ по питању капацитета информација.

Но, доктор Зонгсонг Ган и његов тим са аустралијског Технолошког универзитета „Свинбурн“ нашли су начин да, употребом два ласера, редукују ово на само девет нанометара.

То је као да се са писања маркером, што је стари метод, прешло на писање финим пенкалом.

Иновативни метод користи два снопа светлости за писање података и оба су широка по 500 нанометара.

Међутим, други пурпурни зрак се користи за блокирање првог зрака и остављање простора од само девет нанометара који, као „ударна игла“, падају на диск.

Све ово омогућава да се подаци нарезују много финије и значајно повећава капацитет складиштења – до једног петабајта (1.000 терабајта).

„У глави сам имао визију нашег друштва у будућности, у којем ће свако имати рачун у банци података, баш као што данас имамо рачуне у банкама“, објашњава др Ган.

„Чуваћемо све своје податке у нашим банкама података. Никоме више неће требати исте ствари као данас, телефони, „ајпедови“ или лаптопови.“

„Биће нам потребан само екран који реагује на додир и било која обрада података ће бити вршена даљински.“

Тим није саопштио када би ова врста технологије могла да постане комерцијална, и да ли би цена развоја могла представљати проблем.

„Стављање толико информација на само један диск олакшаће људима да уништавају огромне количине података и већу цену заштите диска“, сматра др Ган.

„Такође, сада радимо на убрзавању читања података и снимања. Ако будемо користили садашњу брзину ДВД-а, колико ће нам времена бит потребно да запишемо 1.000 терабајта на диск?“

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару