Читај ми!

Административне препреке пред „aјфоном“

Упркос томе што је компанија „Епл“ недавно представила још једну генерацију глобално популарног „ајфона“, грађани Србије ће морати да се стрпе још мало пре него што овај паметни телефон званично дође на наше тржиште.

Углавном су, према мишљењу Танјугових саговорника, у питању административне препреке, а чак и оператор који је још у марту најавио долазак „ајфона“ и даље интезивно ради на стварању свих предуслова за почетак продаје телефона америчког гиганта.

Компанија „Вип мобајл“ спремна је да достави сву документацију на основу које оператори широм ЕУ путем дистрибутера нуде тамошњим корисницима „Епл“ производе.

Наводе пример суседне Македоније која није члан ЕУ, а где сестринска компанија продаје „ајфон“ за који није потребна детаљна техничка документација, док српски регулатор то тражи.

У поступку издавања дозволе за увоз радио-опреме и телекомуникационе терминалне опреме (РиТТ), македонској Регулаторној агенцији се доставља само попуњен образац са подацима о уређају за који се тражи одобрење за увоз, као и оригинални ЦЕ сертификат који означава да је предметна роба у складу са ЕУ директивом. Како се објашњава, ЦЕ сертификат представља оригиналну потврду о усаглашености.

Код нас се, са друге стране захтева да се достави комплетна техничка документација како би тело надлежно за оцењивање усаглашености (у случају мобилних телефона то је РАТЕЛ) проверило да ли предметна терминална опрема/мобилни телефон испуњава неопходне услове да се пусти у промет на домаће тржиште.

У „Випу“ наглашавају да се овде проверава потпуна докумантација за уређаје који већ имају потврду о усаглашености издату од стране надлежног тела ЕУ, уместо да се та потврда призна сама по себи без додатне провере, како је предвиђено у Македонији.

Такође, како кажу у „Випу“, пошто је један од оператора већ најавио да има склопљен уговор са компанијом „Епл“, само он може од произвођача да добије детаљну техничку документацију о „ајфону 6“ и поднесе је РАТЕЛ-у.

Кад РАТЕЛ изда потврду о усаглашености поменутог телефона са прописима о радио и телекомуникационој опреми, свако правно или физичко лице моћи ће тај уређај да увезе у Србију, а у том тренутку ће и „Вип“ моћи да га понуди корисницима у Србији.

Из ове компаније питају се зашто један врхунски мобилни уређај који се продаје широм Европе, треба да прође додатну верификацију у Србији и није јасно које то специјалне захтеве „ајфон 6“ треба да испуни за српско тржиште.

„Нажалост, све док се регулатива у овој области не усклади са ЕУ, нови модели мобилних уређаја прво ће бити продавани на сивом тржишту, по високим ценама и без икакве документације и заштите корисника“, истичу из ове компаније.

С друге стране, „Телеком Србија“ је још у марту најавио да ће „за месец-два“ имати у понуди популарни „ајфон“, те да је истовремено први оператор у Србији који је потписао уговор са компанијом „Епл“.

Како је речено у овој компанији, заједнички циљ „Телекома Србија“ и „Епла“ је да корисницима „ајфон“ а на тржишту Србије омогуће потпуно корисничко искуство, идентично искуству корисника широм света.

„Од момента потписивања уговора до данас, тимови 'Телекома' и компаније 'Епл' интезивно раде на стварању свих предуслова за почетак продаје 'ајфон' уређаја на нашем тржишту. Са техничког и комерцијалног аспекта 'Телеком Србија' је спреман, а почетак продаје на тржишту Србије зависи од строгих процедура које примењује компанија 'Епл'“, истичу у „Телекому“.

У овој компанији верују да ће ускоро све бити завршено и да ће на задовољство корисника обезбедити ове телефоне у понуди.

Представници „Теленора“ поздрављају постојање конкурентног тржишта и додају да увек пажљиво прате сва дешавања и кретања у области телекомуникација у Србији, као и да немају даљих коментара у вези са овом темом.

РАТЕЛ, на питање зашто грађани Србије још не могу да купе „ајфон“ код оператора или продаваца, одговара да је то питање за операторе и продавце, те да су сви мобилни уређаји за које је поднета уредна документација добили потврду о усаглашености са Правилником о РиТТ опреми.

Овај Правилник прописује захтеве и услове које та опрема мора да испуни да би била стављена на тржиште у нашој земљи, као и процедуру утврђивања да ли су ти услови испуњени.

Донело га је министарство надлежно за телекомуникације које је затим именовало РАТЕЛ као тело које спроводи оцењивање усаглашености РиТТ опреме са Правилником, а захтеви које дефинише Правилник су базирани на европским прописима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару