Творац „Фејсбука“ личност године

Марка Закерберга, творца најпопуларније светске друштвене мреже „Фејсбук“, амерички магазин „Тајм“ прогласио за личност године. Са само 19 година Закерберг је основао мрежу која је променила виртуелни, али и стварни живот на Планети.

Амерички магазин Тајм од 1927. године за личност године проглашава особу која је, било позитивно или негативно, највише утицала на догађаје, свакодневни живот људи и културу.

Овогодишњи избор је Марк Закерберг, творац Фејсбука, најпопуларније светске друштвене мреже која постоји од 2004. године и има више од пола милијарде корисника.

Било му је само 19 година када је, из своје собе, на Харварду, покренуо оно што је убрзо прерасло у планетарни комуникациони феномен.

Закерберг је у 26. години, један од најмлађих милијардера који се одазвао позиву Била Гејтса и Ворена Бафета, и део богатства поклонио у добротворне сврхе. Оно што је постигао, било је инспирација за филм Друштвена мрежа, у коме су, како је рекао, аутентичне једино мајице које носе његов лик, док је све друго нетачно.

Фејсбук је, тврде стручњаци, у целости променио Интернет окружење и револуционисао људску комуникацију, не само у виртуелном већ и у стварном животу.

Професор факултета политичких наука Мирољуб Радојковић сматра да је Фејсбук направио феномен дружељубивости као глобални феномен, јер у једном невидљивом виртуелном простору пола милијарде људи може да се дружи.

Радојковић је рекао да они који на Фејсбуку сваки дан постављају своје фотографије, приче и доживљаје имају, у просеку, 130 виртуелних пријатеља који, према његовом мишљењу, могу престати исто тако као што су и настали, једним кликом миша.

Статистика показује да се многи више друже на Фејсбуку него уз шољу кафе. А ко то ради дуго, жртвује и многа друга животна задовољства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару