Читај ми!

Посебна тијара данске краљице за посебан банкет

Дански краљ Фредерик и краљица Мери угостили су исландску председницу, а краљица Мери је одабрала посебну тијару и огрлицу за прву државну посету откако је њен супруг на трону.

Откако је у јануару, после мајчине абдикације, постао краљ, дански монарх је са супругом, како традиција налаже, прво обишао комшије. Били су у посети Шведској и Норвешкој, а краљица је недавно отишла на мало даљи пут, турнеју по Бразилу.

Сада је дошао ред да први пут некога и угосте, а кога би другог, опет блиске пријатеље са севера, који су вековима, па све до Другог светског рата, били под данском круном.

У посети им је била председница Исланда, Хала Томасдотир са супругом, а домаћини су се потрудили да традиционални државни банкет на крају првог дана посете буде прави празник за очи, од одабира кулинарских ђаконија на менију, до атрактивних цветних аранжмана које су радили уметници хортикултуре, а као инспирација су им послужиле таписерије на зидовима Дворане витезова у замку Кристијанборг, где се одржао пријем.

Краљица Мери је била посебно елегантна, рециклирајући два гламурозна одевна предмета из своје гардеробе: дугу тегет сукњу са карнерима Оскара де ла Ренте и асиметрични светлуцави топ у истој боји домаћег дизајнера Јеспера Хевринга.

На глави је имала специјалну тијару, која јој је, откако је у јануару постала краљица, ексклузивно на располагању, и коју не сме да износи из земље, према правилима краљице Софије Магдалене, која је неколико посебних сетова накита, тестаментом из 1746. под тим условима завештала круни, а том фундусу је касније додат и накит који је Мери сада носила. Реч је о бисерној Поаре тијари, старој два века, са 18 лукова од дијаманата, на којима висе бисери у облику сузе. Тијара је била свадбени поклон пруској принцези Луизи, када се 1825. удавала за принца Фредерика од Холандије. Овај комад накита, и остала три сета из те колекције могу уживо да виде и посетиоци, јер се чувају у трезору замка Розенборг у Копенхагену.

Мери је ову дијадему укомбиновала са огрлицом од крупних дијаманата и минђушама.

На фотографијама које је двор поставио на друштвеним мрежама, види се да је из данске краљевске породице на банкету још била само краљева тетка, принцеза Бенедикте. Бивша краљица Маргрете још је на дужем боловању, јер се опоравља од пада прошлог месеца код куће, када је повредила руку и врат, па је и овај банкет пропустила. 

Престолонаследник, принц Кристијан, који за који дан пуни 19 година, такође је изостао са овог догађаја јер се, како је објављено крајем лета, налази на дужем приватном путовању по источној Африци.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи