Читај ми!

Јастози, гушчетина, рубини, сафири – кад дански краљ први пут посети комшилук

Дански краљ Фредерик и краљица Мери били су у дводневној државној посети Шведској. Откривамо вам неке гламурозне детаље њихове прве посете иностранству од ступања на престо. 

После преузимања краљевског жезла од мајке, краљице Маргрете, у јануару ове године, дански краљ Фредерик X са супругом Мери, како традиција налаже, прво обилази комшилук. Ове недеље је боравио у државној посети Шведској, а следеће одлази у Норвешку.

Данска краљевска јахта упловила је у понедељак у Стокхолм, где их је дочекала престолонаследница Викторија са супругом, а потом су им се у краљевској палати придружили шведски краљ Карл XVI Густав и краљица Силвија. Осим пријатељских односа, краљевске породице суседних скандинавских земаља повезују и блиске родбинске везе, које се протежу кроз векове. И Фредерикова бака, краљица Ингрид, била је шведска принцеза.

Пратиоци краљевске моде с нестрпљењем су очекивали да виде какве ће одевне комбинације и накит краљица Мери одабрати за прву посету иностранству. 

Увек сведено елегантна, ова рођена Аустралијанка без аристократског порекла, у Стокхолм је дошла у децентној белој хаљини бренда Марк Кенли Домино Тен Студио, коју је више пута носила, али је сада укомбиновала са тегет пелерином и аксесоаром у истој боји. Посебно је атрактиван био шешир са стилизованом машном на потиљку, познате британске креаторке шешира Џејн Тејлор, чије креације често носи и принцеза од Велса. 

Шведска краљица Силвија, која иначе важи и за шампионку модне рециклаже, јер понекад носи одевне предмете које је први пут обукла пре 36 година, извукла је из гардеробера комбинацију хаљине, мантила и токице, док се престолонаследница Викторија одлучила да рођаке дочека у премијерном издању. Шведски креатор Кристер Линдарв похвалио се на друштвеним мрежама да је заслужан за Викторијин аутфит и на дочеку и на свечаном банкету.

А на банкету, домаћини су се потрудили да рођаке послуже баш краљевски, јер су се на менију нашле ђаконије какве обичним смртницима ретко залазе у тањир: од куваног јастога с реном, влашцем и Вестерботен сиром, преко пржене гушчетине са белим шпарглама и сосом од коприве, до десерта који смо једва успели да преведемо са шведског, а који се састоји од пасјег трна, кроканта од пистаћа, сорбеа од зеленог биља и смеђег путера!

Традиционални банкет увек је прилика и да краљевске даме изнесу на светлост дана неке од најрепрезентативнијих комада накита, па тога није мањкало ни овог пута. 

Мери је из Копенхагена понела импресивни дански рубински сет од тијаре, огрлице, наруквице, минђуша и броша, који је лепо уклопила са дугом сатенском драп сукњом и топом са бордо цветним дезеном, данског креатора Јеспера Ховринга.

Избор накита није нимало случајан, јер тесно везује Данску и Шведску. Реч је о сету који је наводно Наполеон поклонио супрузи француског маршала Жан-Батиста Бернадота, Дезире Клари, својој некадашњој вереници. Пар је 1818. ступио на шведски престо, и оснивачи су династије Бернадота која влада Шведском. После смрти Дезире, накит је наследила њена снаха, краљица Јозефина, која га је као свадбени поклон дала својој унуци, када се удала за данског краља. Тако је сет завршио у данској краљевској породици, а последња га је носила краљица Ингрид, иначе шведска принцеза, и оставила га свом унуку Фредерику за његову будућу супругу. Мери га носи од 2004. године.

Краљица Силвија је на банкету била гламурозна у својој већ виђеној тамнозеленој чипканој хаљини бренда Георг и Аренд, коју је укомбиновала са чувеним Лојхтенберг сафирним сетом, чије се крупно модро драго камење пресијавало под светлима балске дворане краљевске палате.

Принцеза Викторија је такође била попут Пепељуге у бисернобелој светлуцавој дугој хаљини без рукава и са шведском Конаут дијамантском тијаром. 

Дводневна посета је заокружена поподневним концертом данског хора и вечером на данској краљевској јахти, коју су гости приредили за домаћине, и током које су се даме углавном определиле за лепршаве миди хаљине цветног дезена и дискретније комаде накита.

Упркос гласинама у појединим медијима да је брак данског краљевског пара већ неко време у кризи, па и да је то био један од разлога што је краљица Маргрете абдицирала и препустила трон сину, Фредерик и Мери били су све време насмејани и изузетно добро расположени, а то је био случај и са њиховим домаћинима. 

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара