Читај ми!

Мирка Васиљевић и Кристина Брајевић Цар о васпитању деце: Када се вратимо коренима, све постаје једноставније

Мајка четворо деце глумица Мирка Васиљевић и психолошкиња Кристина Брајевић Цар у емисији „Један добар дан“ (РТС 1) говориле су о томе колико познајемо своју децу и постоји ли начин да их наведемо да нам поверавају своје проблеме и тајне.

Родитељи су анксиозни и у сталном су страху да ће нешто погрешити, па зато некада и избегавају разговоре са децом“, каже др Кристина Брајевић Цар. „Свако дете је један цео свет који можда не можемо да спознамо до краја“, додала је она и објаснила да решење за то јесте разговор, али не било какав.

Разговор не треба да буде наметање нашег става или мишљења већ дијалог са дететом“, наглашава она. Деца су данас усмерена на технологију, и то им не треба ускраћивати, али је важно, како каже, да пажљиво пратимо њихове активности на интернету.

„Деца нам неће сама испричати шта раде на друштвеним мрежама, наш посао је да то пратимо и надгледамо“, објаснила је Кристина Брајевић Цар.

Мирка Васиљевић верује да су се старије генерације лакше носиле са проблемима.

„Када се вратимо коренима и ономе што је било некада, схватамо да су наше баке и деде са мање могућности и знања постизали више него ми данас. Зато, ако мало упростимо ствари видећемо да се скоро све може“, рекла је млада глумица и додала да родитељи треба да прихвате то да су грешке део свакодневице.

„Ако послушамо изреке које дуго постоје у нашем језику, много тога можемо да научимо. Родитељ може да буде највећи непријатељ свом детету и то је истина – често из најбоље намере можемо да направимо грешку."

Ако умемо да признамо сопствену грешку, решење постоји. „Имам право и да кажем извини, а имам и право да прихватим извињење“, каже Васиљевићева и закључује да је баш зато веома важно да се  родитељи, када нису сигурни шта је исправно, обрате за помоћ стручњацима.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво