Читај ми!

На аукцији „Последње речи“ Џима Морисона

Рукопис песме Џима Морисона, пронађен у хотелској соби у Паризу, у којој је 1971. славни музичар пронађем мртав, стављена је на продају путем интернета, саопштила је америчка аукцијска кућа "Paddle8".

Написана на последњој, истргнутој страници дебеле бележнице, песма се завршава злокобним стихом „Последње речи“ (Last words, Last words out).

Очекује се да овај делић рок историје, чија ће лицитација трајати до 25. јуна, достигне цену од 60-80.000 долара.

Певач легендарне групе „Дорс“ умро је у 27. години. Тачан узрок смрти никада није утврђен што је дало повода бројним спекулацијама.

Морисон, који је стекао славу хитовима попут Light My Fire, L.A. Woman и Riders on the Storm, био је познат по својим мрачним стиховима, као и по зависности од дрога и алкохола.

„Био је опседнут темом смрти од првог албума“, казао је представник "Paddle8".

„Није познато да ли су то последње речи које је написао, али свакако спадају међу последњим које је забележио“, напоменуо је он, додавши да је бележница из које је папир с песмом истргнут, пронађена цела, али да је касније распарчана и продата у деловима.

Песма "Последње речи", која такође садржи стих „Узимао сам дрогу заборава“ (И have drunk the drug of forgetfulness), написана је на страни 152.

На полеђини, тј. на страни 151, налази се још једна песма, или можда први део исте песме, која почиње речима „Ја сам дух кобре“ (Well, I'm a Soul Cobra Man), што је још једна омиљена тема славног рокера који је волео да носи одећу од змијске коже и који је певао „Ја сам краљ змија који гамиже“ (I'm the Crawlin'King snake).

Џим Морисон се преселио у Париз 1971. године како би паузирао од наступа и више се посветио писању.

Умро је неколико месеци касније. Француска полиција је одбацила могућност убиства, а аутопсија никада није обављена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије