Читај ми!

Шпански краљ прославља десет година на трону

Шпански краљ Фелипе VI обележава јубилеј, десет година откако је ступио на трон.  

Парадом, концертима и изложбама, у Шпанији се обележава прва деценија откако је Фелипе VI ступио на престо, после абдикације свог оца, краља Хуан Карлоса. 

Главни задатак који је, сада 56-годишњи краљ поставио себи у протеклој деценији био је повратак поверења и популарности монархије, која је била у дубокој кризи после бројних финансијских и љубавних скандала његовог оца, али и малверзација за које је оптужена његова сестра Кристина и њен сада већ бивши супруг, познати некадашњи рукометаш Ињаки Урдангарин.

Строгошћу према оцу, који је од 2020. у добровољном егзилу у Уједињеним Арапским Емиратима и избегавањем контаката с њим, те одузимањем сестри титуле војвоткиње од Палме, Фелипе је настојао да дистанцира монархију од свих скандала, модернизује је и поврати јој углед. 

У томе му је здушно помагала и супруга, краљица Летисија, негујући имиџ вредне, одане и елегантне пратиље, увек блиске народу, из којег је и сама потекла, будући да бивша позната телевизијска новинарка у себи нема "плаве крви".

Највећи изазови током досадашње владавине били су терористички напад у Барселони 2017, те покушаји Каталоније да прогласи независност касније исте године. 

Фелипе и Летисија имају две ћерке, 18-годишњу престолонаследницу Леонор и годину дана млађу инфанткињу Софију.

 Леонор, која тренутно на војној академији завршава војну обуку, све више преузима активну улогу као будућа краљица Шпаније, а крајем прошле године је обавила и формалну церемонију заклетве пред Конгресом и Сенатом, након што је постала пунолетна. То је учинио и њен отац 1984. на свој 18. рођендан. 

Када једног дана буде ступила на престо, Фелипеова наследница ће бити прва краљица Шпаније од 1868, када је престала да влада Изабела II.

 

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије