Читај ми!

Преминуо легендарни канадски глумац Доналд Сатерленд

Легендарни Доналд Сатерленд, познат по улогама у филмовима „Дванаест жигосаних“, „Меш“, „Келијеви хероји“ и „Играма глади“, преминуо је у 89. години након дуге болести. Добитник је бројних награда, укључујући два Златна глобуса, Еми, као и Оскара за животно дело.

Сатерлендов син, Кифер, који је такође прослављени глумац, објавио је вест да је његов отац преминуо.

„Тешког срца вам саопштавам да је мој отац преминуо. Лично мислим да је био један од најважнијих глумаца у историји филма. Никада га улога није уплашила – ни добра, ни лоша, ни ружна. Волео је то шта је радио и радио оно што је волео и нико од нас не може да тражи више од тога. Живот добро проживљен“, написао је Кифер.

Мешаног шкотског, немачког и енглеског порекла, Сатерленд је детињство провео у Новој Шкотској, а Викторија колеџ завршио је у Торонту. Опредељујући се за глумачку каријеру успео је да 1957. године упише Лондонску академију за драму и музику.

Након неколико улога у британским хорорима и серији Пут за бекство, 1967. године понуђена му је улога која ће га прославити у Дванаест жигосаних. Наредних неколико година снима Меш и Келијеве хероје – који је снимао у Далмацији заједно са Клинтом Иствудом и Телијем Саваласом.

Свестран глумац, наставио је да глуми у различитим жанровима, од хорора и акција до љубавних драма – Клут (1971), Не окрећи се (1973), Бертолучијев Двадесети век (1976), Фелинијев Казанова (1976), Инвазија трећих бића (1978), Обични људи (1980) који је освојио четири Оскара али Сатерленд није био номинован.

Та клетва ће га пратити током читаве каријере, због чега је стекао репутацију међу критичарима као један од најбољих глумаца који никада није номинован за највећу филмску награду.

Сатерленд је наставио да глуми са великим успехом и наредних деценија у остварењима Бела сезона суше, Повратни удар, ЏФК, Шест степени раздвајања, Без граница, Италијански посао, Свемирски каубоји, Гордост и предрасуде

Протекле деценије стекао је популарност код млађих генерација због улоге председника Кориолана Сноуа у франшизи Игре глади.

Велики успех постигао је и на телевизији. За улогу пуковника Михаила Фетисова у Грађанину Икс (1995) награђен је Емијем, а запажену улогу забележио је као Адам Черниаков у Устанку. Златни глобус добио је 2001. године за улогу филму Пут у рат.

Женио се три пута, а иза себе оставио четири сина и ћерку.

Све до краја живота је радио и није намеравао да се повуче из глуме. „Страсан је то подухват. Пензија за глумце се пише – СМРТ“, рекао је у интервјуу за Би-Би-Си.

понедељак, 24. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару