Читај ми!

Шест ствари које (можда) нисте знали о Кристоферу Лију

Легендарни британски глумац Кристофер Ли, који је преминуо овог викенда у 94. години, није био само глумац већ је имао „плаву крв“, био певач хеви метала, ловац на нацисте и фасциниран професијом џелата.

Дракула, Саруман, Скарамангa, гроф Дуку, само су неке од улога које је овај великан седме уметности тумачио на филму и телевизији.

Оно што се пак мање зна јесте да је Ли био директни потомак Карла Великог (742-814). Наиме, корени породице његове мајке, грофице Естеле Марије Карандини ди Сарцано, воде чак до античког Рима.

Као доказ сродства са славним франачким краљем, Ли је увек носио прстен са царским жигом.

Поред тога што се бавио глумом, Ли је такође био и музичар и певач. Свој раскошни баритон позајмио је омиљеним бендовима "Rhapsody of Fire" и "Manowar" и снимио два албума која спадају у жанр метал симфонија.

Кристофер Ли, алијас Саруман, једини је глумац трилогије Господар прстенова који је лично упознао Ј. Р. Р. Толкина, аутора истоименог фантастичног романа по којем је овај серијал снимљен. Ли је признао да је до сусрета дошло сасвим случајно, у једном пабу у Оксфорду у који је писац често свраћао.

„Био сам толико узбуђен да сам успео само да изустим једно 'Како сте?'“, испричао је глумац у једном интервјуу.

Фасциниран смртном казном, а посебно професијом џелата, успео је да присуствује последњем јавном смакнућу које је одржано у Француској.

Његов пријатељ и глумац Норман Лојд испричао је да је Ли знао имена свих џелата у Енглеској од 15. века. У разговору са писцем и новинаром Џејмсом Ливијем, као и у својој аутобиографији, глумац је открио да је са 17 година у Версају, поред Париз, присуствовао смртној казни убице Ежена Вајдмана који је гиљотиниран 1939.

Упознао убице Распућина

Ли се, такође, упознао и са убицама Григорија Распућина (1869-1919), чувеног руског мистика и особе од поверења руског цара Николаја Другог.

„Када сам био мали, мајка ме је једне вечери извукла из кревета, у нашој кући у Кенсингтону и рекла ми: 'Дођи, хоћу да упознаш двојицу чика који су дошли на вечеру. Вероватно ћеш заборавити њихова лица, али ћеш се једног дана сетити да си их упознао'“.

Много година касније, Ли је глумио руског чудотворца у филму Распућин (1966) Дона Шарпа.

Пре него што је почео да се бави глумом, млади Кристофер Ли је служио војску у Другом светском рату. Најпре је распоређен у РАФ-у (Краљевско ваздухопловство), али се његова каријера пилота брзо завршила због проблема са видом.

Истакао се у обавештајној служби, али је увек касније одбијао да о томе говори: „Рецимо само да сам био у специјалним јединицама, а људи нек закључе шта им је драго“.

Лист Телеграф, међутим, пише да је војник Ли током рата ловио нацисте, те да је тако послужио као инспирација свом рођаку Ијану Флемингу, оцу најславнијег фиктивног агента Џејмса Бонда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије