Читај ми!

Умро легендарни саксофониста Орнет Коулман

Амерички саксофониста Орнет Коулман, један од главних иноватора покрета „фри џез" шездесетих година прошлог века, умро је у Њујорку у 85. години.

Славни саксофониста је преминуо од срчаног удара, пише Њујорк тајмс, који се позива на изјаву породице.

Сматран авангардним генијем, Коулман је био препознатљив по „плачљивој“ боји звука која вуче корене из блуз музике.

Његов албум Саунд Грамер је 2007. добио Пулицерову награду за музику.

Коулман је током целе своје музичке каријере пробијао границе, често свирајући са пуно млађим музичарима или музичарима из радикално другачијих музички култура, а редовно је наступао све до своје смрти.

Многе његове композиције постале су стандарди џез музике, укључујући Lonely Woman, Peace, Turnaround, When Will the Blues Leave?, The Blessing, Law Years, What Reason Could I Give и I've Waited All My Life.

Сврставан у ред великана какви су Чарли Паркер, Луис Армстронг, Мајлс Дејвис и Џон Колтрејн, Коулман је утицао на готово сваког модерног саксофонисту и сваког џез музичара из генерација које су га пратиле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије