Читај ми!

Амерички милијардер финансира Теслин музеј?

Познати цртач стрипова Метју Инман покренуо је још пре две године кампању којом је успешно купљен локалитет за музеј Николе Тесле, а сада покушава да сакупи још осам милиона долара за градњу музеја. Одазвао се милијардер и власник компаније „Тесла моторс“ Елон Маск.

Метју је пре две године преко сајта Indiegogo прикупио 1,3 милиона долара чима је највећим делом финансирана куповина локалитета где је некада стајао торањ Варденклиф, којим је Тесла намеравао да оствари свој сан - бежично снабдевање читаве планете струјом.

Популарност Метјуовог стрипа The Oatmeal помогла је прикупљању пара за земљиште, али је сада одлучио и да прикупи осам милиона долара за градњу музеја.

Одмах је кренуо у акцију, па је у свом стрипу прво подробно објаснио како је лепо поседовати електрични аутомобил „Тесла моторса“, чиме им је дао мало публицитета. Онда је послао отворени позив директору компаније Елону Маску, молећи га да помогне акцију.

Подсетио је Маска и да његова компанија користи Теслино име, а нема директну везу са славним научником и изумитељем што је велика штета.

„Ништа нам не дугујеш и само си добре ствари учинио у име Николе Тесле. Али чињеница је да 'Тесла моторс', компанија вредна милијарди долара, користи његово име и технологију, а ми за узврат само желимо мало помоћи“, гласи порука.

Метју је Маску послао и поруку преко Твитера, а богати предузетник је дао позитиван одговор.

„Радо ћу помоћи“, написао је Маск. Сада само остаје питање да ли ће одрешити кесу за свих осам милиона или не.

Иначе, Метју Инман је огроман поклоник Николе Тесле, који већ годинама активно образује људе широм света о великом научнику, апелује и тражи помоћ за конзервацију Теслиног локалитета близу Њујорка.

У свом стилу је направио стрип у којем је образложио зашто је Тесла највећи штребер и чудак (geek) који се икада родио.

„Чудаци остају целу ноћ будни чачкајући и поправљајући ствари које нису покварене како би их унапредили. Пре више од 100 година српско-амерички изумитељ по имену Никола Тесла почео је да поправља ствари које нису покварене“, написао је у издању свој стрипа посвећеног Николи Тесли.

Према његовим речима, изумео је систем наизменичне струје, сијалицу, радио, икс зраке и још многе друге ствари.

„Тесла је био геније. Говорио је осам језика. Могао је да запамти целе књиге. Могао је да замисли и изгради читаве уређаје у глави. Теслини доприноси су револуционарни“, написао је Метју.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару