Читај ми!

Нисам пират, већ иноватор

Најпознатији интернет одметник Ким Дотком је, након обрачуна са властима Сједињених Америчких Држава и Новог Зеланда, са свог мултимилионског имања у близини Окланда лансирао нови сервис за размену података „Мега“, музички сервис „Бабум“, а у паузама играња "Call of Duty" завршио је музички албум "Добра времена" и основао политичку партију.

Упркос чињеници да је Ким Доткому полиција пре скоро две године упала на имање, угасила му "Megaupload", а њега ухапсила под оптужбом за интернет пиратерију, кршење ауторских права и друге малверзације, најпознатији интернет гуру се не предаје.

Основао је нови сајт за размену података „Мега“, музички сервис „Бабум“, објавио албум Добра времена, основао политичку партију и, оно на шта је посебно поносан, повратио прву позицију на топ листи акционе пуцачине Call of Duty.

„Имам много добар однос убистава и смрти“, поносно каже Ким новинару Гардијана.

Образлажући своју политичку амбицију у интервјуу за британски лист, Ким објашњава да не жели више да чека и гледа како се слобода на интернету полако смањује због покушаја многих држава да контролишу проток информација.

„Сви смо ми Асанжова деца. Интернет је створен од народа и за народ. Кршење приватности неће проћи некажњено. Народ бира оне на позицијама, а овде на Новом Зеланду имамо изборе у новембру и видећете да ће то имати велики утицај“, објашњава Ким.

Политичка странка почиње са радом 20. јануара, на двогодишњицу спектакуларне рације на његовом имању. Иначе, Врховни суд Новог Зеланда прогласио је полицијски упад незаконитим, а Ким је, уз кауцију, пуштен да се брани са слободе.

„Желим да створим право окружење за компаније да дођу и успоставе своје операције на Новом Зеланду. Ускладу са тим мора се створити добар правни оквир, и прецизни закони који умањују одговорност у случају поступања са добром намером. За разлику од САД где власти од вас траже да уградите 'backdoor' (тајна врата) за њих и да о томе не смете никоме ни реч да кажете“, истиче Ким.

Нада се да ће његова странка уласком у парламент покренути домино ефекат у целом свету против држава које покушавају да контролишу и надгледају све аспекте живота.

Иначе, Ким је деведесетих био познати хакер у Немачкој, оптужен за превару и шпијунирање. Касније је променио своје презиме у Дотком (задњи део већине интернет адреса) преселио се у Хонг Конг и покренуо "Megaupload".

Компанија је у свом зениту имала око 180 милиона регистрованих корисника, а саобраћај на њој је чинио четири одсто укупног светског интернет саобраћаја.

На сајту се водила потпуно слободна размена музике и филмова. Укратко, зарадио је много новца и на интернету стекао репутацију „лошег момка“.

Говорећи о оптужбама да је један од највећих пирата свих времена, Ким каже да није ништа већи пират од великих интернет компанија.

„Велики момци, разни 'Гуглови' овог света су они који заиста профитирају од пиратерије, а не плаћају ни пару извођачима“, каже Дотком.

Дотком сматра да се његов "Megaupload" као сервис није разликовао нимало од осталих који помажу интернет корисницима да пронађу пиратизовани садржај, мислећи на интернет провајдере, базе података и претраживаче, попут „Гугла“.

Према његовим речима, сви су били убеђени да су пред законом безбедни и да, као и остали сервиси, не могу да сносе последице.

„Нисам пират, већ иноватор“, закључује Ким.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару