Читај ми!

Мерлинка, секс симбол који и данас живи

Пре 87 година, на данашњи дан, рођена је Норма Џин Бејкер Мортенсoн. Свет ју је, двадесетак година касније, упознао као Мерилин Монро.

Заносна плавуша, жена која је и данас модна икона и узор многима широм света, секс симбол, незаменљива Мерилин Монро данас би имала 87 година, да није трагично окончала живот 1962.

Мада су је многи посматрали само кроз физички изглед, као некога ко пажњу привлачи искључиво својом појавом, оставила је иза себе више значајних филмских улога.

Прву озбиљнију улогу Мерилин Монро је добила у филму Џунгла на асфалту у режији Џона Хјустона, али после улоге у филму Све о Еви њена каријера је процветала. Међутим, статус плаве секс бомбе потврдио се тек после остварења Мушкарци више воле плавуше.

Након тога низали су се хитови у којима је глумила ова позната глумица - Како се удати за милионера, Седам година верности, Аутобуска станица као и Неки то воле вруће у којем је остала запажена као одлична комичарка.

Желећи да побољша своју глуму, похађала је познати "Actors Studio" у Њујорку, али су је и даље ретки доживљавали као озбиљну глумицу.

Мерилин Монро била је омиљена и у свету фотографије, пошто је позирала обнажена за календаре који се данас налазе у поседу приватних колекционара. Тек после више од 30 година након смрти 1962. године, проглашена је за најсексепилнију глумицу свих времена, а средином 1999. Плејбој ју је прогласио секс звездом 20. века.

Са успехом у филмској индустрији појавиле су се и њене фотографије које је снимао фотограф Том Кели док је још била девојка. Те фотографије откупио је Хју Хефнер и у децембру 1953. године објавио их је у првом издању Плејбоја.

Одрастање без родитеља

Живот Мерлин Монро није био лак. Рођена је као Норма Џин Бејкер Мортенсон у сиротишту у Лос Анђелесу, као ванбрачно дете Гледис Перл Монро. Расла је по хранитељским породицама јер јој је мајка имала озбиљних психичких проблема.

Своје детињство и тинејџерске дане провела је углавном по сиротиштима, јер ју је отац оставио, а њена мајка је брзо после порођаја послата у болницу за ментално оболеле особе.

Године 1942. удаје се за Џејмса Дохертија, радника у фабрици авиона. Убрзо се и она запослила у истој фабрици, али само за кратко, јер је позвана да ради као модел у локалном модном часопису. После четири године, разводи се и одлази у Холивуд да би покушала као глумица.

После првих успеха и стицања титуле секс симбола, удаје се за чувеног бејзбол играча Џоа Ди Мађа, али њихов брак је трајао само девет месеци. После развода је почела да учи глуму у професионалним школама.

Године 1956. ступа у брак се за Артуром Милером, тада познатик сценаристом и режисером у Холивуду, који јој касније даје улогу у филму Неприлагођени. Од њега се разводи 1961. године, када је имала и великих проблема са дрогом.

Мерилин Монро је пронађена мртва у свом дому у Лос Анђелесу 5. августа 1962. године. Званично је саопштено да је узрок смрти прекомерна доза таблета за спавање, али то је до данас остатала мистерија јер многи верују да је ЦИА умешана у њену смрт због везе са Кенедијевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару